Egykerekű motorral újít Japán

Ezen a nyáron egy különleges motorhoz juthatnak hozzá a japánok, bár egyelőre korlátozott számban. Még kérdés, hogy a Onewheel cég forradalmi egykerekű motorja vajon menő, vagy sem? A „Mi ez?!” jelmondat erősíti ezt a bizonytalanságot.

Menő jellemzők

A Onewheel i-1 körülbelül 25 kilogrammos jármű, mely egyelőre 20-30 kilométeres sebességre képes. A sebesség ettől függ, hogy mekkora terhet kell cipelnie. A gyártó egyébként azt mondja, hogy a jövőben a gép sebességet szeretné minimum 100 kilométer per órára növelni, bár ennek egyelőre közúti biztonsági akadályai vannak.

Az i-1 azonban sok újítással bír a hagyományos egykerekűekhez képest. Ahogy egy motor, a jármű kapott egy giroszkópos stabilizátort, remek fékrendszert és szintén motorszerű kormányt. Mindezekkel a jellemzőkkel azt ígérik, hogy biztonságosan lehet utazni egy kerékkel is.

Az egykerekű biciklik után az egykerekű motorok egyébként régóta piszkálják a japánok fantáziáját. Számos animében megjelentek már. A híres Dragon Ball sorozatban, amiben amúgy is sok futurista jármű volt látható, egy női szereplő menekült ilyennel a rendőrök elől. Ez a látvány nagyon egyedivé tette az egykerekűzést, így nem is csoda, hogy megvalósították. Anime ihletésű találmányokra több példa is akad: KATT.

us5250_self-balancing_ryno_electric_microcycle-57

Nehézségek

Igazából ha a hátrányokat nézzük, csupán egy van: ez egy egykerekű.

A cirkuszban nem szokatlan, ha valaki egykerekűzik, de az artistáknak is évekig kell tanulniuk, hogy rendesen megálljanak a szerkentyűn. A i-1 motornál is az a helyzet, hogy meg kell tanulni a biztonságos használatát, akkor is ha motorról van szó. Persze van egy olyan réteg is, amelyet vonzanak az ilyen extrém, furcsa, vagy kihívást jelentő innovációk. Az ő számukra pont az a menő, hogy olyan motoron ülnek, amin senki más, vagy csak nagyon kevesen.

Vessen egy pillantást a gépre használat közben.

Kínában egyébként már készíttek egy szintén egykerekű „járművet”, bár azt nem lehet az i-1-hez hasonlítani, hiszen ebben az esetben csak egy kereket kapunk, melyre ráállunk. Talán inkább egy egykerekű görkorihoz lehetne hasonlítani. Mindenesetre ez is egy igen futurista dizájn.

A Onewheel i-1-ből idén nyáron csupán 200 darabot adnak ki próba jelleggel, ára pedig 248-298 ezer jen (560-670 ezer forint) között mozog majd. A másik hátránya egyértelmű. Csak egy ülés van rajta, így a pasik a kiszemelt hölgyeket elkápráztathatják ugyan járgányukkal, hazavinni azonban nem tudják őket.

(Fotó: Onewheeljp, Wikipedia)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez