24 francia Rafale harci gépet vesz Katar

Erről állapodott meg a dúsgazdag olajállam emírje a francia hadügyminiszterrel Dohában. Az üzlet értéke 6,3 milliárd euró.

A méregdrága francia harci gépekből, melyeket a Dassault művek állít elő, eddig csak India vásárolt külföldön. Erről már évekkel ezelőtt megállapodtak, de nem tudták tisztáznia pénzügyi feltételeket. Franciaország azt szeretné, ha India készpénzben fizetne. India viszont arra számít, hogy csak néhány Rafale gépet vesz meg Franciaországban, a többit már otthon gyártaná. A Dassault művek viszont nem kívánja átadni a korszerű technológiát Indiának. Így aztán Narendra Modi indiai miniszterelnök legutóbbi párizsi látogatása során is csak abban maradtak, hogy tovább folytatják az eszmecserét a Rafale gépek eladásának pénzügyi feltételeiről.

Katar esetében nincs ilyen probléma: az emirátusnak nincsenek pénzügyi problémái annak ellenére, hogy az olaj és a földgáz árának csökkenését megérzi. Katar emírje különben is kedveli Párizst: több régi elegáns szállodát vásárolt már ott. Franciaország legnépszerűbb futballcsapata, a Paris Saint Germain is a katari emír tulajdona.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez