Tíz életfogytiglan Malala merénylőinek

Fanatikus iszlamista harcosok fejbe lőtték az akkor 15 éves Malala Juszafzait szülőföldjén, Pakisztán északnyugati részén. A lányok tanulásáért küzdő ifjú aktivista életben maradt, és 2014-ben Nobel békedíjat kapott. Merénylőit most ítélték el Pakisztánban.

Tíz életfogytig tartó börtönbüntetést osztott ki a bíróság tálib harcosoknak, akik részt vettek az iskolabusz elleni támadásban a Szvát-völgyben 2012-ben. Melyikőtök Malala? – kérdezték a rémült iskolás lányokat. Ha nem mondjátok meg, akkor minden percben kivégzünk egyet közületek – fenyegetőztek a tálibok. Erre előlépett az akkor 15 éves Malala Juszafzai. Mi volt a bűne a tálibok szemében? Az, hogy apjával együtt azért küzdött, hogy a lányok is tanulhassanak Pakisztánban. Amikor a tálibok hatalmon voltak a szomszédos Afganisztánban, akkor ott a lányok nem járhattak iskolába, mert “számukra az nem  volt szükséges.”

Malala Juszafzait főbe lőtték, hiszen a tálib vezérkar kimondta rá a fatvát, vagyis a halálos ítéletet “az iszlám tanításának megsértése miatt”. A kivégzés szerencsére nem sikerült. A pakisztáni lányt Nagy-Britanniába vitték. Ott Birminghamben az orvosok többször megoperálták, és megmentették az életét. A műtétek olyan jól sikerültek, hogy a lány teljes életet élhet. Nem költözött haza Pakisztánba, mert ott továbbra is érvényben van ellene a fatva. 2014-ben megkapta a Nobel békedíjat. Rövid, de küzdelmes életéről könyvet adott ki Nagy-Britanniában, amely magyarul is megjelent, Én vagyok Malala címmel.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez