Halál a mecsetben a pénteki imanapon

Legkevesebb 10 ember meghalt és 63 megsebesült, amikor dzsihádharcosok ma bombát robbantottak egy síita mecsetben Peshawarban. A merénylet során kézifegyvereket is használtak a támadók, akik a pénteki imanapot használták ki a síita kisebbség elleni terrorakcióra.

61 ember halt meg két héttel ezelőtt, amikor egy másik síita mecsetet támadtak meg dzsihádharcosok Pakisztán déli részén. A fanatikus szunnita fegyveres szervezetek eretneknek tekintik a síita kisebbség tagjait, akik a lakosság mintegy 20%-át teszik ki Pakisztánban.

Pesavar és környéke, az északnyugati határvidék az iszlamista fanatizmus fellegvára Pakisztánban. Egy ideig a környéken rejtőzött Oszama bin Laden és az Al Kaida vezérkara is, miután elmenekültek Afganisztánból. Itt lőtték fejbe Malala Juszafzait, a fiatal lányt, aki azért küzdött, hogy a nők is tanulhassanak Pakisztánban. Malala Juszafzai életét megmentették, és tavaly Nobel-békedíjat kapott, de nem költözött haza Pesavarba, mert a tálibok közölték: a rá kimondott halálos ítélet továbbra is érvényben van.

Washingtoni nyomásra a pakisztáni hadsereg nemrég offenzívát indított a tálibok ellen. Válaszul a tálibok elfoglaltak egy iskolát Pesavarban, ahol csaknem 200 diákot megöltek. Egy tanárnőt a tanítványai előtt elevenen elégettek. Akkor Pakisztán miniszterelnöke kijelentette: nincs többé jó terrorista és rossz terrorista. Csakis terroristák vannak, akik ellen harcolni kell. A kormányfő arra célzott, hogy a fanatikus iszlamista milíciákat, köztük a tálibokat a pakisztáni hadsereg titkosszolgálata képezte ki, hogy bevethesse őket Afganisztánban, illetve Indiában. Pesavarban egyelőre senki sem vállalta magára a felelősséget azért a terrorakcióért, melyet egy síita mecsetben követtek el a pénteki imanapon Pakisztán északnyugati részén.

fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez