Útszéli bomba ölt Pakisztánban

Egy gépkocsiba rejtett bomba robbant fel Észak-Vazirisztánban. A detonáció következtében négy katona halt meg.

A robbanás Pakisztán észak-nyugati részén történt. Itt található az a hét, Afganisztánnal szomszédos, törzsi tartomány, ahol iszlamista fegyveresek 2004-ben fellázadtak a központi hatalom ellen. A körzet azóta a kormányerők és a felkelők közötti véres harcok színhelye.

A jelentések szerint a robbanószerkezetet a hadsereg saját járművébe rejtették, és az elhaladó konvoj útvonalán helyezték el. Ironikusan a katonai jármű egy olyan egységhez tartozott, ami jóval a többiek előtt haladt, hogy előre átfésülje a terepet és hatástalanítsa az útjukba kerülő bombákat.

A hadsereg szóvivője megerősítette a halálos áldozatok számát, és elmondása szerint „a robbantás után azonnal elkezdték felkutatni a felelősöket, aminek eredményeként két milicistát megöltek, hármat pedig megsebesítettek.”

A pakisztáni kormánycsapatok a tavalyi év közepén lendültek támadásba, hogy megtisztítsák Észak-Vazirisztánt. A béke lehetőségének utolsó reménye akkor szállt el, amikor tálib felkelők 2014 júniusában megtámadták a karacsi repülőteret. Nem ez volt viszont a legvéresebb támadás, amit az előző esztendőben elkövettek: decemberben egy pesavari iskolában hajtottak végre szörnyű mészárlást, ahol 153 embert, köztük többségében gyerekeket öltek meg.

A katonaság azóta tovább fokozta észak-vazirisztáni műveleteit. A terület 2001-ben kezdett iszlamista szélsőségesek központjává válni, amikor az Egyesült Államok megkezdte Afganisztán megszállását.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez