Vidéken inkább taxiznak a busz helyett Dél-Koreában

Dél-Koreában a hatóságok vidéken mindenhol bevezetik az olcsó taxikat. Ezzel fejlesztik a tömegközlekedést a kis lakosságú területeken.

A kis viteldíj tényleg nagyon keveset jelent. 100 won-ba kerül egy út taxival, azaz 25 forint. Az intézkedést azért vezetik be, mert sok területen leállt a buszközlekedés a csökkenő népesség miatt. Egyszerűen olyan kevés utas volt, hogy sok járat feleslegessé vált.

Kjonggi tartományban például 112 faluban összesen 98 taxi áll majd rendelkezésre. A tartomány kormányzója Nam Kyung-pil korábban már ígéretet tett az olcsó taxik bevezetésére. A taxik utolsó megállói mezőgazdasági és kis halászfaluk lesznek. A 100 won-os viteldíj gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy buszjegy ára. A tartomány eldugott helyein, vidéken ugyanis más tarifák vannak, mint a városokban. A városi és vidéki viteldíjak között különbséget tesznek.

A 100 wonos szolgáltatás egyébként nem új keletű, 2013-ban már más tartományokban is elindult, most viszont az egész országban kiterjesztik.

A taxi szolgáltatás segíti a lakosokat  és nagyon hasznos, különösen sürgős esetekben. A taxi pedig bármikor rendelkezésre áll – idéz egy szóvivőt a KoreaTimes.

A taxisok is jól járnak, hiszen nekik is egyre kevesebb az utasuk főleg vidéken, így az ő forgalmuk ezzel majd nő.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez