Határvillongás a jemeni-szaúdi határon

Hiába jelentették be két héttel ezelőtt a “Határozottság Vihara” hadművelet végét, de a szunnita országok még mindig folytatják a légicsapásokat a húszik ellen ellen. Azonban a síita lázadókat ez korántsem törte meg: támadást hajtottak végre a szaúdi hadsereg ellen.

A jemeni húszik intéztek támadás Szaúd-Arábia területe ellen. A szaúdi védelmi minisztérium közleménye szerint a monarchia délnyugati határszakaszán a szaúdi határőrség megfigyelőposztjai ellen indítottak támadást Nadzsrán város környékén. Az összecsapások során a szaúdi légierő bombázta a támadó húszikat. Csak ezután vonultak vissza a lázadók. A szaúdi hadsereg három katonája vesztette életét a támadásban, miközben a húszik veszteségei több tucat főre rúgnak.

Az ENSZ tegnap nyilvánosságra hozott egy jelentés, miszerint a húszikat 2009 óta fegyverezi fel Irán. Teherán ellen 2007-ben vezetett be fegyverembargót a Biztonsági Tanács. A szakértők szerint halászhajókkal csempészték a szükséges fegyvereket és lőszereket. Az első esetet 2009-ben dokumentálták, amikor Dzsihan nevű hajó kikötött Ádenben és több száz tankelhárító meg légvédelmi rakétát hozott a húsziknak.

Áden kórházának illetékesének elmondása szerint a húszi lázadók és az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű csapatok soraiból 29-en vesztették életüket az állásaik ellen péntekre virradó éjjel végrehajtott légicsapásokban. Az Abed Rabbo Manszúr Hádi jelenlegi elnököt támogató erők pedig tíz embert vesztettek az utcai harcokban, amelyeknek a civilek körében tíz halottja és 59 sebesültje volt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön kiadott közleményében sürgette, hogy szemben álló felek haladéktalanul léptessenek életbe fegyverszünetet a humanitárius helyzet javítása érdekében. A főtitkár arra is figyelmeztetett, hogy “Jemen egészségügyi rendszere és távközlési hálózata az összeomlás szélén áll”, és ha az üzemanyag-ellátást nem biztosítják, tovább súlyosbodhat a lakosság helyzete.

Helyi lakosok közben arról számoltak be, hogy a szaúdi vezetésű arab koalíció harci repülőgépei csapást mértek több, a húszi lázadóknak utánpótlást szállító gépkocsioszlopra, amelyek az Ádentől északra fekvő Abiján és Lahdzs kormányzóságból érkeztek. Jemen második legnagyobb városának, a déli Ádennek a birtoklásáért hetek óta heves harcok folynak.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók és a hadsereg velük szövetséges alakulatai heves harcokat vívnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia március 26-án kilenc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított, a húsziknak ennek ellenére sikerült kiterjeszteniük ellenőrzésüket a közel-keleti ország második legnagyobb városának számító Áden felett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb, pénteki helyzetjelentése szerint a március 19-én kirobbant jemeni harcok következtében április 27-ig több mint 1200 ember vesztette életét és több mint ötezren sebesültek meg, és a délnyugat-jemeni Taizz városában tovább romlott a helyzet a heves utcai harcok miatt. A jelentés rámutat, hogy a főváros Szanaát Ádennel összekötő utak a harcok miatt egyre kevésbé használhatók, ami akadályozza a gyógyszerek eljuttatását a térség településeire.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez