A jemeni békéről tárgyalnak a szaúdiak és a húszik

Szakértők szerint ez lehet eddig a legkomolyabb kísérlet a jemeni polgárháború rendezésére, hiszen ez az első ilyen jellegű látogatás, mióta tavaly márciusban háború tört ki az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és a Szaúd-Arábia támogatását élvező Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök között. Teherán eközben bejelentette: hasonló segítséget nyújtana a húsziknak, mint amit Aszadnak küldött.

A síita felkelők látogatására a szunnita királyság meghívására került sor egy hetes titkos előkészítő tanácskozásokat követően – közölték a húszi illetékesek, és hozzátették, hogy a tanácskozások hétfőn kezdődtek. Mohamed Abdel Szalám, a húszik szóvivője és Abdul-Malik al-Húszi, a felkelők vezetőjének főtanácsadója áll a lázadók delegációjának élén – fűzték hozzá ezek a források. Szalám már korábban is vezetett tárgyalási delegációt Ománban és később Svájcban az ENSZ égisze alatt megkezdett béketárgyalásokon. Sem a jemeni elnök hatalmának visszaállításáért küzdő szaúdi vezetésű koalíció szóvivője, sem a szaúdi külügyminisztérium egyelőre nem nyilatkozott a felkelők látogatása kapcsán.

A húszik Forradalmi Bizottságának két tagja ugyanakkor azt állítja, hogy tárgyalások zajlanak a felek között. A jemeni helyzetre rálátással bíró és a térségben tevékenykedő egyik diplomata megerősítette, hogy “közvetlen kapcsolatok vannak és tanácskozások folynak a szaúdiak és húszik között”.A Rijád vezette szövetség 2015 márciusa óta légi támogatással segíti a jemeni kormányt.

A harci cselekmények következtében eddig több mint hatezren haltak meg, és csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát. Omán közvetítőként vesz részt a konfliktus rendezésében, ugyanakkor az ENSZ égisze alatt megkezdett béketárgyalások rövid idő alatt zátonyra futottak. A felkelők látogatására a szaúdi-jemeni határon tapasztalható viszonylagos nyugalom idején kerül sor. Ez a térség ugyanis a jemeni konfliktus egyik legvéresebb frontjának számít: A húszi al-Masira hírcsatorna február 4.  és 26. között naponta tudósított a szaúdi települések és a hadsereg határon lévő állásai ellen indított katonai műveletekről.

Teherán is mozgolódik: “szíriai” segítséget küldhet Jemenbe

A nap folyamán Masszúd Dzsazajeri dandártábornok, az iráni fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke jelezte, hogy Teherán katonai tanácsadókat küldhet a húszik támogatására a Rijád vezette katonai szövetség ellen. A dandártábornok a Tasnim iráni hírügynökségnek elmondta, hogy Irán hasonlóan tudná támogatni a húszikat, mint Bassár el-Aszad kormányerőit Szíriában.

“Az Iszlám Köztársaság kötelességének érzi, hogy segítsen a szíriai kormánynak és nemzetnek. Ugyanakkor kötelességének érzi, hogy segítsen a jemeni népnek is, minden számára lehetséges módon és a szükséges szinten” – mondta Dzsazajeri.

Irán korábban több ezer katonát és katonai tanácsadót küldött Szíriába. Az orosz légicsapásoknak és Teherán támogatásának köszönhetően a szíriai kormányerők megfordították a harcok menetét a szíriai ellenzékkel szemben, amelyet Szaúd-Arábia és más szunnita hatalmak támogatnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez