Egy év alatt 3 ezer civilt öltek meg Jemenben

Mindössze egy hónap alatt, 2016 februárjában legkevesebb 168 civil vesztette életét és 193-an sebesültek meg, többségük a légicsapások miatt.

Több mint háromezer polgári lakost öltek meg a polgárháború sújtotta Jemenben a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció 2015. március 26-án indított légi hadjárata óta – közölte helyi idő szerint pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

Mindössze egy hónap alatt, 2016 februárjában legkevesebb 168 civil vesztette életét és 193-an sebesültek meg, többségük a légicsapások miatt – mondta Farhan Haq, a világszervezet helyettes szóvivője. Hozzátette, a síita húszi lázadók és az Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erők összecsapásaiban további 49 polgári lakos halt meg februárban, a legtöbben Taizz, Ibb és al-Dzsavf területén.

Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője csütörtökön azt mondta, a jemeni konfliktus kirobbanása óta több mint kétezer gyerek vesztette életét vagy sebesült meg.

Jemenben 2014 augusztusában éleződtek ki az ellentétek a húszik és az akkori kormányzat között. A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Hádi elnök vezette kormánnyal.

A harci cselekmények következtében eddig több mint 5800-an haltak meg, és csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát. Az ENSZ adatai szerint a jemeniek több mint 80 százaléka élelmiszersegélyre vagy más alapvető ellátásra szorul az arab világ legszegényebb országában.

Fotó: túlélők után kutatnak egy szaúdi légicsapás után a szanaai reptér közelében, 2015. március végén / AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez