Barlangokba menekülnek a polgárháború elől Jemenben

A Jemenben zajló újabb polgárháború miatt ismét sok helyi lakos kénytelen elhagyni az otthonát, mivel a falvak gyakran szorulnak két tűz közé. Azonban a legtöbb menekülttábor túl messze van és ezért több ember a hegyekben és barlangokban keres menedéket a harcok elől.

Száleh Ali al-Kúbi egykoron békésen élt egy kis faluban nem messze Szanaától. Azonban a 2014-ben kitört kisebb polgárháború, pontosabban a síita húszik és a szunnita törzsek – akik az al-Kaidával kötöttek szövetséget – közti összecsapások miatt kénytelen volt nagy családjával együtt elhagyni a Rada nevű települést. „Volt olyan nap, amikor hetven tüzérségi és aknavető töltet hullott a falunkra. Nem bírtuk, ezért elindultunk onnan,de fogalmunk sem volt, hogy merre menjünk” – nyilatkozat az idős férfi a Gulf News-nak egy barlang előterében.

Az egyre súlyosbodó harcok miatt ugyanis a környékbeli falvakból százával menekültek el az emberek. Menekülni azonban nem nagyon van hová – ahhoz, hogy a gazdag öböl-menti országokba eljussanak a menekültek, át kellene kelniük a sivatagon, ami egyenlő lenne a halállal,ezt az utat nagyon kevesen kockáztatják meg. Voltak akik a rokonaiknál próbáltak meg beköltözni, de nem mindenkit tudtak elszállásolni. Ezért sokan a környező hegyekben és barlangokban kerestek menedéket. Szinte állandó problémát jelent a vízutánpótlás, s folyamatosan fordulnak segítségért a jemeni kormányhoz és a nemzetközi szervezetekhez. Az utóbbi időben leginkább ruhákat kérnek, mivel az idő itt hidegre fordult és éjszaka a hőmérséklet hat Celsius-fok alá süllyedhet.

„Legalább hetven nőt láttam a gyerekeikkel együtt a Khoubza melletti barlangokban. Gyakran hallani köhögést, ami azt jelenti, hogy egyszerűen nincs megfelelő ruházatuk vagy takaróik a rideg körülmények elviselésére” – mesélte al-Kúbi. Olyan esetekről is beszámolt, amikor a lázadó húszik egyszerűen beköltöztek a házakba és elüldözték az ott lakókat, akik szintén a barlangokban találtak menedéket. Ezenfelül a helyiek félnek a jemeni al-Kaidától is, akik kegyetlenül meg szokták bosszulni azt, ha valaki együttműködik a síitákkal és menedéket nyújt nekik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez