Elmosódott sorok-Interaktív levéltárral készül május 9-re az orosz Google

Miközben már hetek óta gyakorlatoznak a katonai parádéra a Vörös téren, hogy az egész világot elkápráztassák a II. Világháború 70. évfordulójára rendezett ünnepséggel, az orosz kreatívok megható ötlettel emlékeznek a hősi halottakra.

Fekete-fehér kezdőoldal, elektronikus zene, egy veterán szívverésének grafikonja. A frontról hazaküldött levelekből interaktív archívumot hozott létre a Google oroszországi csapata. Több mint ezer írás érhető már el az „Élő emlékezet” elnevezésű alkalmazáson keresztül, amely már több mint 157.000 olvasót vonzott április 29. óta. Az oldal innen érhető el.

Bárki feltöltheti a családi archívumban őrzött leveleket az oldalra, feltüntetve annak íróját, címzettjét és dátumát. A kereső segítségével időrendi sorrendben lehet végigolvasni az 1941-1945 között született írásokat. Sőt a Google térképén a levél útvonalát is meg lehet nézni, hogyan jutott el a frontról az otthon maradtak remegő kezéig.

A Friends Moscow kreatív ügynökség találta ki a projektet, amely azonban nemcsak a magán és állami levéltárak leveleinek összegyűjtéséről szól. Mintegy 40 orosz hírességet kértek fel, hogy olvassák fel saját felmenőik leveleit, illetve hét kortárs művészt, hogy gondolják újra azokat. Ez utóbbival arra szeretnék ösztönözni a fiatalokat, hogy ne feledtkezzenek el a háborús hősökről. Egyikük a híres orosz elektronikus zenész, Mujuice egyben az „Élő emlékezet” háttérzenéjét is megírta. A Béke című szám alapját a morzeábécé adja, amely szimbolikusan közvetíti az üzenetet a generációk között.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez