Öreg cég nem vén cég- a 10 legidősebb japán vállalkozás (fotókkal)

Japán történelme meglehetősen hosszú időkre nyúlik vissza, és mint minden civilizációban, úgy ott is szükség volt kereskedelemre, ami vállalatok, vállalkozások létrejöttét eredményezte. Ma a világ legrégebbi vállalkozásainak többsége Japánban van.

Egy  listát szeretnénk bemutatni, amelyen a 10 legrégebben alapított,  ma is működő vállalat szerepel. Nincs egyszerű dolgunk, hiszen az érintett vállalatok története szó szerint a múlt ködébe vész, a dokumentáció sem telkesen megbízható. De azért a legtöbb esetben ténylegesen bizonyítani is lehet egy-egy üzlet korát. Erre jó példa a japán Keiunkan Hotel, amely 2011-ben a második legrégebbi cég lett a világon, miután azt elismerte a Guinness bizottság.

A vállalatok hogyan maradtak fent ilyen sokáig? Nos, ha figyelembe vesszük, hogy az ország történelmében  a belföldi kereskedelmet a viszonylagos stabilitás jellemzte, akkor nem is olyan meglepő mindez. Na és persze ott a hagyomány, amelynek értelmében a cégvezetők gyerekeinek kötelességük tovább vinni a szülők üzletét. Így mára több generációs vállalkozások működnek, amelyeket ma is az a család vezet, mint több száz éve.

Nézzük hát a listát.

10. Sakan Hotel (alapítva  1184?-ben) – (Szakan Hotel)

cég02

Egyesek azt mondják, hogy több mint ezer éves, de bizonyos források szerint 1184 előtt még nem ott állt, ahol most. A pontos korától függetlenül még ma is egy gyönyörű szálloda és fürdőhely, mely nagyon kellemes meleg vizű forrásáról ismert. A szálloda jelenleg 34. generációs, a legenda szerint egy bizonyos Satoh Kensaburo alapította több mint ezer évvel ezelőtt. Az árak azonban nem a régi kort idézik. Egy ilyen ősi helyen közel 40 ezer forintért tölthető el egy éjszaka.

cég03

9. Sudo Honke (1141) – (Szudo Honke)

cég04

A legrégebbi szaké-főző cég Japánban. A cég székhelye Nígita prefektúrában van, és már több mint 850 éve működik. Honlapjuk büszkén hirdeti, hogy már 55 generáció óta ugyanazt a friss vizet használják a siker érdekében. Nemzetközi versenyeken több díjat zsebeltek már be.

cég05

8. Shumiya Shinbutsuguten (1024) – (Sumija Sinbucuguten)

cég06

Jamanasi prefektúrában 2014-ben alapították. A cég otthonra készít buddhista oltárt, miniatűr szentélyeket, ruhát szerzetesek számára, de kaphatók buddhista szobrok és sírkövek is.

cég07

7. Ichimojiya Wasuke (1000) – (Icsimodzsija Vaszuke)

cég08

Japán legrégebbi cukrászdája az az Ichimojiya Wasuke, amit röviden csak Ichiwa-nak mondanak (Icsiva), mert ezt könnyebb megjegyezni. A bolt Kiotóban található egy híres szentély közelében, és a mochi-ra (mocsi – rizsgombóc), illetve a meleg, pálcikás rizses édességre specializálódtak. A képen látható édesség például állítólag segít elűzni a balszerencsét és a betegségeket.

cég09

6. Nakamura Shaji (970) – (Nakamura Sadzsi)

cég10

A cég székhelye Aicsi prefektúrában van, és buddhista templomok, sintó szentélyek építésére specializálódtak. A 970-ben alapított vállalkozás több mint ezer éves szakmai tapasztalattal és referenciával rendelkezik.

cég11

5. Tanaka Iga (885)

cég12

A kiotói székhelyű cég, 888 óta, mások szerint 885-től működik. Minőségi buddhista árukkal foglalkozik. Erre példa a fenti képen látható lámpás, vagy a lenti asztalka, ami nyilvánvalóan nem egy olcsó árkategóriás termék. A cég ma már 3D-s számítógépes makettek készít gyártás előtt.

cég13

4. Hoshi Ryokan (718) – (Hosi Rjokan)

cég 14

Ez a fogadó Hokuszan városában található, Isikava prefektúrában, amiről 2011-ig azt hitték, hogy a világ legrégebbi szállodája. Ma már csak a harmadik legidősebb. A meleg vizű forrásairól ismert csaknem 1300 éves céget eredetileg egy favágó alapította. Étkezéssel együtt kb. 50 ezer forint egy éjszaka.

cég17

3. Koman (717)

cég16

Ez a fogadó Tojóka városában található, Hjogo prefektúrában, amit egy isteni álom után alapítottak. Az alapító Hjugát egy éjjel négy istenség látogatta meg, akik azt mondták neki, hogy meg kell védeni a helyieket, és azok őseit. Miután az istenségeknek szentélyt építettek, a család elkezdte megművelni a földeket, ahol aztán meleg vizű források bukkantak elő. A történetet hivatalos dokumentum igazolja. Itt ma egy éjszaka több mint 50 ezer forint.

cég17

2. Keiunkan (705)

cég18

Ez a festői fogadó Jamanasi prefektúrában van, hivatalosan a világ legrégebbi szállodája, és a második legidősebb aktív üzlet. Egy vadász alapította azután, hogy egy fehér majmot látott, ami a meleg forrásban gyógyította magát. Több mint 1300 éve népszerű célpontja a betegeknek. Bár a majom biztos bosszankodott, hogy ellopták tőle.

cég19

1. Kongo Gumi (578)

cég20

És itt a legrégebbi vállalkozás a világon. 578-ban alapította egy koreai bevándorló, aki buddhista templomokat jött építeni Japánba. A cég tehát több mint 1400 éves. A vállalkozás pénzügyi gondokkal küzdött 2006-ban, így egy másik cég megvette. Most a Takamacuba leányvállalataként működik. 

(Fotó: Rakuten, Nakamura Shaji, 71-year-old’s homepage, Wikipedia)

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez