Eltiltották a magánvállalkozásoktól a vezetők rokonait Sanghajban

Kína legnagyobb városában péntektől tilos lesz a fontos elvtársak feleségének, gyermekének vagy éppen vejének, esetleg menyének magánvállalkozást birtokolnia. A rendelet része a nagy korrupcióellenes kampánynak, melyet Hszi Csinping elnök hirdetett meg hatalomra jutása után, 2012-ben.

Hszi Csinping egykor Sanghaj első számú vezetője volt. A 20 milliós városban sosem volt ritkaság, hogy a vezetők rokonai saját cégeket üzemeltettek. Aztán nem éppen meglepő módon ezek a cégek kaptak a helyi vezetőktől különböző pénzes megbízásokat. Hszi Csinping egyik elődjét korrupció miatt marasztalták el: dollármilliomos volt már akkor, amikor Kínában még nagyon nehéz volt nyugati devizához jutni. A nagyhatalmú mandarinnak igen népes családja is volt: 13 második feleség tette élvezetesebbé a napjait. Tőlük számtalan gyereke született, és a kis trónörökösök mind egy-egy kisebb-nagyobb vállalkozás boldog tulajdonosai lettek amint nagykorúvá váltak.

Ezen a gyakorlaton akarnak most változtatni Sanghajban, és valószínűleg nemcsak ott. A szigorú rendelkezést vélhetően hamarosan országos döntés is követi majd. A korrupció ugyanis olyan súlyos probléma Kínában, hogy a vezetés szerint csakis ilyen radikális módszerekkel lehet harcolni ellene. A szigorú döntések a kommunista párt vezetőin, a kormányzat és az önkormányzat döntéshozó mandarinjain kívül kiterjednek az igazságügyi szférára és a rendőrségre is. A hadseregről egyelőre nincsen szó, bár ott is hatalmas korrupciós botrányokat lepleztek le. Kiderült például, hogy a vezérkar tábornokai közül többen pénzért árusították a rangokat, jelentősen gyengítve ezzel a hadsereg ütőképességét és harci morálját. A korrupcióellenes kampány tehát teljes lendülettel folyik tovább Kínában, ahol a lakosság jelentős része elveszítette a bizalmát a vezetésben a megvesztegetések láttán – ahogy ezt maga Hszi Csinping, Kína első számú vezetője megfogalmazta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez