Veszélyes lehet a világra Kína és Trump

A kínai gazdaság kemény landolásának lehetősége és Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns elnökké választása is szerepel az egyik tekintélyes londoni gazdaságkutató intézet által a következő egy év legnagyobb világgazdasági kockázatairól összeállított listán.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló, Londonban már csütörtökön hozzáférhetővé vált havi globális előrejelzésének tízes kockázati mezőnyében az első helyen, a legnagyobb – a cég zérótól húszig terjedő skáláján húszas – intenzitású rizikótényezőként a kínai gazdaság esetleges váratlan mértékű lassulása szerepel. A ház ezt nagy valószínűségű, nagyon nagy globális kihatású kockázatként azonosítja.

Az EIU elemzői kiemelik, hogy a hazai össztermék (GDP) 240 százalékához közelítő bruttó kínai adósságráta és a folytatódó tőkekivonás a kínai gazdaság szerkezeti gyengeségeit jelzi. Ráadásul a jüan annak ellenére is folyamatosan gyengül, hogy a kínai jegybank egyetlen hónap alatt 108 milliárd dollárt költött a devizakészletekből az árfolyam stabilizálására.

Az EIU közölte: a kínai tőzsdék élénkítését célzó, balul sikerült hatósági kísérletek a gazdasági növekedés lassulási folyamatának megállítására tett kormányzati ígéretek hitelességét is kérdésessé teszik. Egyben jelzik azt is, hogy kormány nem eléggé elkötelezett a piaci erők érvényesülésének engedélyezése mellett.

Az EIU szerint, ha a kínai gazdaság növekedése a cég által jelenleg vártnál is nagyobb mértékben lassul, az további nyersanyagpiaci árzuhanásokhoz vezethet, különösen a nyersolaj és a fémek piacán, és ez hatalmas károkat okozhat azoknak a latin-amerikai, közel-keleti és afrikai nyersanyagexportőr gazdaságoknak, amelyek eddig a kínai kereslet által táplált nyersanyagpiaci fellendülés haszonélvezői voltak.

Mindemellett a nyugati ipari gazdaságok feldolgozószektorai is egyre nagyobb mértékben függnek Kína és más nagy feltörekvő gazdaságok keresletétől, így a kínai növekedés hosszasan elhúzódó gyengülési folyamata súlyos tovagyűrűző hatást gyakorolhat az EU és az Egyesült Államok gazdaságára. Jóval súlyosabbat, mint a korábbi évtizedekben – áll az EIU elemzésében.

A kínai gazdaságot fenyegető – és a világgazdaság egészére kiható – kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays idei első negyedévi globális felmérése – amelyben a ház 585 intézményi befektetési ügyfele vett részt – kimutatta, hogy a befektetési társaságok legnagyobb egyedi csoportja, 25 százaléka a kínai gazdaság gyenge növekedését tekinti a következő tizenkét hónap legnagyobb világgazdasági kockázatának.

A Barclays intézményi befektetési ügyfelei közül jelenleg 45 százalék tartja 25-50 százalék közötti, tíz százalékuk pedig 50 százalék feletti esélyűnek, hogy a kínai gazdaságot jelentős negatív növekedési sokk éri a következő egy évben.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Kína egyébként elsőrendű, “Aa3” szintű államadós-besorolásának kilátását, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy folyamatosan romlanak a költségvetési mérőszámok, és a devizatartalékok csökkenésével növekszik a kínai gazdaság külső sérülékenysége.

Indoklásában a Moody’s kiemelte, hogy a kínai devizatartalékok meredek ívben csökkentek az utóbbi 18 hónapban: januárban 3200 milliárd dollár volt a hivatalos tartalék, 762 milliárd dollárral kevesebb a 2014 júniusában mért legutóbbi csúcsnál.

Az Economist Intelligence Unit csütörtökön ismertetett globális kockázati listájának felső tízes mezőnyében szerepel az a lehetőség is, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnöke lesz.

Az EIU szerint ennek fő kockázati tényezői közé tartozik, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó mágnás “kivételesen erős ellenszenvvel viseltet” a szabadkereskedelemmel, különösen az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezménnyel (NAFTA) szemben.

Az EIU londoni elemzői szerint ha Trumpot elnökké választják, ez az ellenséges hozzáállás gyorsan kereskedelmi háborúvá eszkalálódhat, különösen akkor, ha Trump magára haragítja Mexikót és Kínát.

A cég elemzői közölték: nem számolnak azzal, hogy Trump az elnökválasztáson vereséget mér legvalószínűbb demokrata versenytársára, Hillary Clintonra. A ház ugyanakkor kockázatokat lát erre az előrejelzésére, különösen abban az esetben, ha a választások előtt terrortámadás éri az Egyesült Államokat, vagy ha az amerikai gazdaságban hirtelen visszaesés kezdődne.

Trump elnökké választását az EIU mérsékelt valószínűségű, de jelentős kihatású, a húszas skálán 12-es intenzitású kockázati tényezőként tartja nyilván.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez