Szenegál 2100 katonát küld Szaúd-Arábiába

Sem vita, sem szavazás nem volt a parlamentben, ahol a külügyminiszter egyszerűen közölte: az elnök rendeletére 2100 katona megy Szaúd-Arábiába, hogy részt vegyen a koalícióban a síita offenzíva ellen Jemenben. Az ellenzék szerint olajdollárokért cserébe katonákkal fizet Szenegál Szaúd-Arábiának.

Libériába is küldtünk katonákat, Sierra Leónéba is küldtünk katonákat. Akkor szó sem lehetett olajdollárokról! – hangsúlyozta a kormánypárt vezére. Jemenben teljes a káosz, tehát szükség van a nemzetközi fellépésre – indokolta a nagyszámú katona küldését a kormánypárt vezetője a parlamentben. Ehhez még annyit tett hozzá, hogy Szaúd-Arábia a szent helyek, Mekka és Medina őrzője, ezért a szenegáli katonák vallási szempontból is fontos szerepet vállalnak, amikor Szaúd-Arábiába mennek.

Közben arab kommandósok foglalták el Áden repülőterét. Eddig Szaúd-Arábia és szövetségesei óvakodtak a szárazföldi akcióktól Jemenben, és légicsapásokkal igyekeztek gyengíteni a síita hadsereget, melyet egy iráni tábornok vezet. Rijádban ugyanakkor hangsúlyozták, hogy amennyiben a helyzet szükségessé teszi, akkor a koalíció kész arra, hogy katonákat küldjön Jemenbe annak érdekében, hogy megállítsák a síita húszi milíciák előrenyomulását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez