Háncsszoknya, tökedény és matyóhímzés – fesztivál Dakarban

Május 21-én ünnepelte a világ a Kulturális Sokszínűség Világnapját. Itt Dakarban bőven van mit.. Szilasi Ildikó Hermina képes beszámolója Szenegál fővárosából.

Több, mint 20 különböző népcsoport hagyományőrző csoportja, kulturális egyesülete gyűlt össze a Daniel Sorano Nemzeti Színház előtti téren, hogy bámulatosan sokszínű és sokrétű kultúrájukat bemutassa. A szenegáli etnikumok mellett a benini, nigériai, csádi és burkina fasoi diaszpóra tagjai is felvonultak.

DSC_0156

A déli, Casamance régióbeli diola etnikum tagjai csattogó hangot hallató faékkel a kezükben táncoltak. A guineai sosék a repülő madárra emlékeztető táncukkal bűvölték el a közönséget. A magyar Utazz Afrikába Utazási Iroda támogatásával működő Ballet Sory Camara pedig a peul népcsoportot reprezentálta: különleges furulyáikkal és akrobatikus elemeikkel vegyített tökedényes táncaikkal nagy közönségsikert arattak.

DSC_0055

 

A két órán át tartó színes karneváli forgatag, belvárosi felvonulás után az ünneplés a Nemzeti Színház nagytermében folytatódott. Mbagnick Ndiaye Kulturális Miniszter köszöntő beszédében rendkívüli mód hangsúlyozta a kultúra fontosságát a fenntartható fejlesztés, a gazdasági fejlődés, a szociális kohézió és béke megteremtésében. Szenegál egyfajta jó példa arra, hogy több tucat etnikum (például serer, wolof, peul, lebu, diola) hogyan tud békében, problémamentesen egymás mellett élni.

DSC_0040

DSC_0096

DSC_0202

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez