A rubel legyőzi a hrivnyát Ukrajna keleti részén

A rubel a fizetőeszköz az orosz szeparatisták által ellenőrzött Luganszkban: 85% az orosz pénz részesedése a pénzforgalomban, míg Ukrajna hivatalos pénze, a hrivnya mindössze 12%-ban van jelen. A maradék részesedés az amerikai dolláré, melyhez képest mind a rubel, mind a hrivnya rettentően leértékelődött az ukrajnai válság kezdete óta.

A rubel értéke 46, a hrivnyáé 48%-kal csökkent. Ukrajna keleti felében nyomul előre a rubel, melyről hivatalosan nemigen tudni, hogy honnan érkezik. De a fegyvereseket rubelben fizetik Ukrajna keleti részén, ahol a bevásárlóközpontokban külön rubel részlegek nyíltak. Mind több nálunk az orosz áru- magyarázza Andrej Purgin, az úgynevezett Donyecki köztársaság vezetője. A nyugdíjakat rubelben fizetik. Purgin szerint azért Ukrajna hivatalos pénze, a hrivnya is megmarad Donyeckben. “Külügyminisztere” szerint viszont nem: ő ugyanazt az utat akarja járni, mint a Krím, mely elszakadt Ukrajnától, és áttért a rubelre.

A benzinkutaknál mindenesetre már a rubel a fizető eszköz. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a benzin Oroszországból érkezik. Gond van a hrivnya készpénzforgalommal is. Az automaták a legtöbb helyen nem adnak ki hrivnyát. Ha valaki készpénzt akar felvenni, akkor el kell utaznia Ukrajna nyugati részére. Orosz rubel sincs elég. Sok boltban nem fogadják el. Másutt nem tudnak visszaadni. Ilyenkor a vevő kap egy öngyújtót, vagy egy rágógumit.

Ilyen most a helyzet, de milyenek a kilátások? – kérdezte az Eurasia Group elnökét New Yorkban a Bloomberg hírügynökség. Ha kitart a fegyverszünet, amire a szakértő szerint kisebb esély van, akkor sokáig fennmaradhat a jelenlegi holtverseny a rubel és a hrivnya között Ukrajna keleti részein. Ha viszont újra elfajulnak a dolgok, akkor a rubel meghódítja a keleti területeket Ukrajnában- nyilatkozta a szakértő New Yorkban a Bloomberg hírügynökségnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez