Afrikában is hódít az iszlám bankolás

Más filozófiával működnek, nem gyarapszik a számlavezető ügyfeleik száma jelentős mértékben, mégis erősödnek Afrikában az iszlám bankok. Ezeknek a pénzintézeteknek az eszközállománya már eléri az 1700 milliárd dollárt.

Az eddigi alacsony szintű pénzügyi integráció Afrikában határozottan segíti az iszlám pénzügyi és banki intézmények terjeszkedését a kontinensen. Erre a következtetésre is abban a tanulmányban jutottak, amely mostanra készült el a Nemzetközi Valutaalap felkérésére. Azt is meg lehet tudni az elemzésből, hogy a háztartások körében nem nő különösebben a hivatalos bankszámlák száma, vallási okokra is visszavezethető, hogy a regisztrációval nem nagyon élnek az emberek. A kutatók – Adolfo Barajas, Sami Ben Naceur, és Alexander Massara – az AFKInsiderben azonban azt jegyezték meg, hogy az iszlám finanszírozás, az afrikaiak pénzügyi hozzáférése folyamatosan bővül annak dacára is, hogy a lakosság általában nem vezet számlát.

A tanulmány utal rá, hogy az iszlám pénzügyekben számos tilalom uralkodik, nem szabad például kamatot alkalmazni, a spekuláció csak akkor lehetséges, ha a kockázatvállalás az érintett felek előtt egyformán világos, jól ismert. A másféle filozófia szerint tevékenykedő iszlám bank például hatékonyan működteti a Sukuk  „intézményét”, amit a nem iszlám bankvilágban kötvénynek lehet mondani. Az iszlám bankok eszközeinek értéke is egyre jelentősebb, két évvel ezelőtt 1700 milliárd dollárnak felelt meg, annyi volt, amennyi a negyedik legnagyobb amerikai banké, a Wells Fargoé.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez