Ázsiai vevő szerezte meg Van Gogh képét 66 millió dollárért New Yorkban

A tavaszi aukciókon New Yorkban valószínűleg megdőlnek a rekordok, mert sok pénz van a piacon, és sok a gazdag vevő, főként Ázsiából. 142,4 millió dollárral egyelőre Francis Bacon tartja a rekordot.

66 millió dollárt fizetett ki egy magát megnevezni nem kívánó ázsiai vásárló Van Gogh L’allée des Alyscamps című festményéért, mely Arles városában készült, ahol a holland festő Paul Gaugin vendége volt. A cím is a helyszínt idézi: Alyscamps nem más, mint a Champs-Élysées provanszál neve. Van Goghnak nem ez a legdrágább képe: a rekordot a “Dr.Gachet arcképe” című festmény tartja 82,5 millió dollárral. A Sotheby’s aukcióján 69 műalkotást kínáltak, összesen 270 millió dollárért. A másik nagy fogás a newyorki aukción Claude Monet Nymphéas című sorozatának egyik képe volt, ezért 54 millió dollárt fizettek.

A tavaszi new yorki aukción azért számítanak új rekordokra, mert nagyon nehéz manapság jó befektetést találni a piacon, ahol sok állam kötvényei negatív kamatot hoznak. Ezért bíznak abban a nagy aukciós házak, hogy megdöntik a rekordot, melyet jelenleg a brit festő Francis Bacon tart. A három kép Lucian Freudról 142,4 millió dollárért kelt el két évvel ezelőtt New Yorkban. Most két műalkotás is esélyes arra, hogy megdöntse a rekordot a Christie’s aukcióján. Az egyik Pablo Picasso képe, melynek címe Algériai nők. Ennek a kikiáltási ára 140 millió dollár. A másik esélyes Giacometti egyik 1 méter 77 centiméteres szobra. Ennek a kikiáltási ára 130 millió dollár. New Yorkban főként a kínai vevőkre számítanak, akik mentik a pénzüket a Mennyei-Birodalomból, ahol tombol a nagy korrupcióellenes kampány.

(Fotó:AFP)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez