Nagy üzlet lehet a kelet-afrikai egészségügy

A lakosságnak már van elegendő pénze ahhoz, hogy a jobb egészségügyi szolgáltatásokat is megvegye: a szektorban már megjelentek a befektetők, de emellett szükség van egy újszerű üzleti modellre.

A piackutató és tanácsadó nemzetközi társaság, a Frost & Sullivan úgy találja, hogy Kenyában és Ruandában befektetési szempontból különösen vonzó terület az egészségügy. Ez a két ország kitüntetett szereppel bír Kelet-Afrika gazdasági növekedésében, ezáltal a lakosság jövedelme jó ütemben gyarapszik és mind nagyobb mértékben futja az embereknek arra, hogy megvásároljanak egészségügyi szolgáltatásokat. A bővülő kereslettel azonban nem arányos az egészségügyi infrastruktúra fejlettsége, nem elégséges az elérhető erőforrás.

A Frost & Sullivan megállapította azonban azt is, hogy a két kelet-afrikai országban megindultak a nagyobb méretű befektetések annak érdekében, hogy az ellátáshoz a legújabb technikák is rendelkezésre álljanak, illetve szakképzett egészségügyi személyzetet foglalkoztathassanak a szektorban. Megjelent és egyre élénkebb az orvosi turizmus kelet-afrikai piacán, a magánszektor érdeklődése pedig növekszik a kórházépítési lehetőségek iránt. Az egészségügyi piaci kutatásokat végző Frost & Sullivan megállapítása szerint szükség lesz egy üzleti modellre, hogy az orvostechnikai eszközök gyártói és forgalmazói képesek legyenek hatékonyan ellátni a piacot, ahol több fejlődési fázist is kihagyva vezetik be a digitalizált technológiákat, honosítják meg az e-egészségügyet, a távorvoslást, különös tekintettel az IKT infrastruktúrára, a mobilok nagyfokú elterjedtségére.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez