70 éves lapszemle: így adtak hírt a háború lezárásáról a szovjet lapok

Nehéz elképzelni, mit érezhettek nagyszüleink, (szüleink) amikor meghallották a hírt: véget ért a II. világháború. Hogyan tudták meg? Mit írtak a szovjet újságok 70 évvel ezelőtt? Szemlénket az Argumenti i Fakti cikke alapján állítottuk össze.

A történelem legnagyobb győzelmének nevezte a II. világháború végét a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának lapja, az Izvesztyija 1945. május 9-én. Hálát adott a vezérnek, Sztálinnak, hogy „győzedelmesen véget ért a szovjet nép Nagy Honvédő Háborúja a német-fasiszta hódítók felett.” Címlapján azt a hivatalos dokumentumot is közölte, amely ünnepnappá nyilvánította május 9.-ét.

Majd részletes helyszíni tudósítás következett a fegyverletételről: „Megható pillanat: első találkozás a szövetségesekkel Berlinben. Úgy tűnt, nemcsak a szovjet és szövetséges felsővezetők fognak egymással kezet, de a hadseregek, az emberek is.” A riport leírja, hogyan találkoztak a győztesek a németek képviselőivel, illetve hogyan írta alá Georgij Zsukov marsall és Wilhelm Keitel vezértábornagy a Németország kapitulálásáról szóló dokumentumot.

Az Izvesztyija címlapja 1945. május 9-én (Europress/AFP)
Az Izvesztyija címlapja 1945. május 9-én (Europress/AFP)

A Moszkva utcáin rendezett ünneplésről a Szovetszkoje iszkussztvo fotóriporttal számolt be. „Este hatkor 250 előadóművész lépett fel a főváros színpadain. A győzelem történelmi napján szerepeltek az ünneplő tömeg előtt.” Még később a Vörös térhez közeli Manézson a Szovjetunió Állami Szimfonikus Zenekara adott ünnepi koncertet.

A legjelentősebb vezércikket Ilja Ehrenburg írta  a Pravdában. A háborúban olyan hatásúak voltak írásai, hogy egyes visszaemlékezések szerint azokból a katonák sosem sodortak cigarettát. „Mindenki tudja, mit tettek a hitleristák. […] És minden nép érti, milyen sorstól mentette meg őket a Vörös Hadsereg. […] A fasiszta Németország kapitulált. Minden nép megtalálja helyét a Nap alatt” – olvasták hetven évvel ezelőtt a Béke reggele című cikkben.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez