Külön városuk van a szexuális bűnözőknek Amerikában

Az Egyesült Államokbeli City of Refuge (Menedékváros) jelenleg 120 szexuális bűnelkövetőnek ad otthont. A jelenség elsősorban annak köszönhető, hogy Amerikában a szexuális bűncselekményért elítélteknek előírás, hogy bizonyos távolságban kell élniük iskoláktól, játszóterektől és buszmegállóktól, illetve be kell számolniuk elkövetett bűneikről a környéken lakóknak.

“Ezeket az embereket száműzte a társadalom, és ez a hely a menedékük a meg nem bocsájtó világ elől” – írja Jay Kirk a GQ magazinban. Ellátogatott a dél-floridai faluba, és azt meséli: mennyire kedvesek és befogadóak az ott élők, akik többnyire férfiak, és bokájukon fel-fel sejlik a házi őrizetet biztosító kütyü, amely arról gondoskodik, hogy ne hagyhassanak el a lakásukat vagy egy adott területet.

A menedékfalut egy nonprofit szervezet, a Matthew 25 Ministries alapította. Ennek tagjai komoly figyelmet szentel annak is, hogy az újonnan érkezők megfelelően be tudjanak illeszkedni.

“Ha nem lenne a City of Refuge, akkor kénytelenek lennének egyedül bolyongani a nagyvilágban” – írja Kirk.

Nagyon nehéz témáról van szó, a GQ cikk sem igazán tudja hová tenni a jelenséget. Hiszen végtére is emberekről van szó, akik hibát követtek el, és ezért egész életükben bűnhődni fognak. Azonban Kirk utánanézett a lakosoknak, akikkel találkozott és – ahogy említettem – igazán kedvesek voltak vele. A szabadon elérhető adatbázisban minden szerepel róluk. Hogy mit tettek és kikkel. Így pedig már igazán nehéz megértéssel nézni rájuk.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez