Még mindig rácsok mögött a szaúdi blogger

Egy év telt el azóta, hogy a szaúdi blogger Raif Badawit 1000 korbácsütésre és 10 év börtönre ítélték. Az Amnesty International a férfi feleségével közösen ismét az azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli.

„Elképesztően tragikus, hogy egy teljes év telt el mióta Raif Badawi ezt a kegyetlen és igazságtalan büntetést kapta. Egyértelműen azért büntetik, mert élni mert a véleménynyilvánításhoz való jogával” – mondta Said Boumedouha, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai igazgatóhelyettese.

„Az nem elég, hogy a szaúd-arábiai hatóságok felfüggesztik a nyilvános korbácsolásokat és a szőnyeg alá söprik az ügyet, hogy így meneküljenek meg a nemzetközi kritikáktól. Amíg a büntetés hatályban van, Raifot jogtalanul tartják fogva, és bármikor újra megkorbácsolhatják. Ez egy újabb szégyenfolt az ország már amúgy is tragikus emberi jogi bizonyítványán. Itt az idő, hogy hatályon kívül helyezzék az ítéletet, és azonnal, feltétel nélkül szabadon engedjék.”
Raif Badawi felesége, Ensaf Haidar, aki fáradhatatlanul küzd férjéért, szenvedélyes kérelemmel fordult a szaúdi hatóságokhoz, hogy engedjék el a férjét.

„Egy évvel ezelőtt Önök 10 év börtönre és 1000 korbácsütésre ítélték a férjem. Négy hónappal ezelőtt nyilvánosan megkorbácsolták mintha egy veszélyes bűnöző lenne. Az nem bűncslekmény, ha valaki elmondja a véleményét. Azt kérem Salman bin Abul Aziz Al Saud királytól, hogy engedje el a férjemet, és ezzel vessen véget a szenvedéseinek” – mondta Ensaf Haidar.

„Nagyon hálás vagyok azért a nemzetközi támogatásért, amely a férjem ügyét körülveszi, úgy hiszem, hogy ez mentette meg őt a további korbácsolásoktól. De az igazság az, hogy ez önmagában nem elég. Raif továbbra is a börtönben sínylődik úgy, hogy fogalma sincs, mit hoz a holnap. Itt az ideje, hogy végre szabad legyen és újra a családjával éljen.”

Az Amnesty International felszólítja a nemzetközi közösségét, különösen Szaúd-Arábia nyugati szövetségeseit, gyakoroljanak nyomást, hogy Raif Badawit és a többi több tucatnyi lelkiismereti foglyot kiengedjék, akiket a Királyság börtöneiben tartanak fogva jogtalanul.

Nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, amikor 2015. január 9-én Raif Badawi a pénteki ima után egy dzsiddai téren mindenki szeme láttára ötven korbácsütést kapott. A következő két hétben a tervezett korbácsolások rendre elmaradtak, mert a férfi egészségi állapota nem tette lehetővé a büntetés folytatását. Ismeretlen okokból azóta sem korbácsolták meg újra. Azonban így is folyamatos veszélyben van.

Raif Badawit 10 év börtönre, 1000 korbácsütésre és 1 millió riálos pénzbüntetésre ítélte a dzsiddai büntetőbíróság 2014. május 7-én, mert a férfi létrehozott egy online fórumot társadalmi kérdések megvitatására. A férfit az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tartja, és világszerte kampányol a szabadon bocsátásáért emberek tízezreivel együtt.

További részletek az esetről és a petíció az Amnesty International Magyarország honlapján.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez