A véres elnyomás éve volt 2015

Szaúd-Arábiában az emberi jogi helyzet szemmel látható romláson ment keresztül azt követően, hogy 2015. január 9-én nyilvánosan megkorbácsolták Raif Badawi bloggert a szólásszabadság gyakorlása miatt – mondta az Amnesty International az évforduló alkalmából.

Az előző évben a királyság egyébként is rossz emberi jogi helyzete még rosszabbá vált. Legutóbb a 47 embert, köztük Sheikh Nimr al-Nimr síita vallási vezetőt is sújtó tömeges kivégzés az egész régiót sokkolta.

Annak ellenére, hogy sokan üdvözölték a nők részvételét az előző hónapban rendezett helyhatósági választásokon, Szaúd-Arábia nemcsak az emberi jogi aktivistákkal szembeni kemény intézkedéseket folytatta, hanem pusztító légitámadásokat hajtott végre Jemenben is, amelyek számos ponton súlyosan megsértették a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a háborús bűnök elkövetését.

„Egy évvel a nemzetközi felháborodást keltő nyilvános megkorbácsolását követően Raif Badawi és más, szintén meggyőződésük miatt bebörtönzött foglyok tucatjai vannak továbbra is bebörtönözve, kitéve kegyetlen büntetések és egyéb embertelen bánásmód kockázatának” – mondta James Lynch, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának igazgatóhelyettese. „A Szaúd-Arábiában 2014-ben elfogadott terrorizmus elleni törvény következtében egyre több emberi jogi aktivistát ítélnek évekig tartó börtönbüntetésre, miközben a törvény támogatói szégyentelenül segítik a királyságban uralkodó elnyomást a ’terrorizmus ellen vívott háború’ nevében.”

A bebörtönzöttek között van Raif Badawi ügyvédje, Waleed Abu al-Khair is. Ő az első emberi jogi jogvédő, akit a 2014 februárjában életbe lépő terrorizmus elleni törvény értelmében tisztességtelen eljárást követően börtönre ítéltek. A törvényre hivatkozva 2015-ben több tucat embert csuktak le, köztük az emberi jogi jogvédő Dr. Abdulkareem al-Khodert és Dr. Abdulrahman al-Hamidot, akik az immár feloszlatott független Szaúdi Civil és Politikai Jogok Társasága alapító tagjai, szintén tisztességtelen tárgyalást követően.

Szaúd-Arábiában továbbra is tilos a független emberi jogi szervezetek működése. Az ilyen szervezetek alapítói számára továbbra is hosszú börtönbüntetéseket szabnak ki „engedély nélküli szervezetek” alakítása címén. Egy 2011-es belügyminisztériumi rendelet értelmében minden nyilvános összejövetel tilos, ideértve a békés demonstrációkat is.

Mindeközben a hatóságok arra használják a 2014-es terrorizmus elleni törvényt és a királyság hírhedt „terrorizmus elleni” bíróságát, a Különleges Büntető Bíróságot, hogy szisztematikus ellenőrzést gyakorolhassanak az aktivizmus minden formája fölött, amelynek egyik legsúlyosabb formája a síita aktivisták halálra ítélése és kivégzése. Erre a sorsra jutott az ismert síita vallási vezető és a szaúdi kormányzat hangos kritikusa Nimr al-Nimr is, akit három másik síita aktivistával együtt január 2-án végeztek ki.

Nimr al-Nimr unokafivére, Ali al-Nimr, és két másik síita aktivista, Dawood al-Marhoon és Abdullah al-Zaher letartóztatásuk idején mindhárman 18 évnél fiatalabbak voltak. Mindhármuknak tisztességtelen tárgyalásban volt részük, halálos ítéletük pedig egyedül azon a vallomáson alapult, amelyet kínzással csikartak ki belőlük. A bíróság megtagadta az általuk emelt kínzásról szóló vádak kivizsgálását.

„Az eltérő vélemények kinyilvánításával szembeni véres intézkedések odáig vezettek, hogy a hatóságok helybenhagyták a három kiskorú elkövetőre kiszabott halálos ítéletet a nemzetközi jog minden képzeletet felülmúló megsértéseként, hiszen az ítéleteket olyan vallomásokra alapozták, amelyeket a három aktivista megkínzásával szereztek” – mondta James Lynch. „Szaúd-Arábia a 2015 januárja és novembere közötti időszak során legalább 151 ember kivégzésével növelte az egyébként is szörnyűséges kivégzési rátáját – ami 1995 óta a legmagasabbnak számít. A kivégzettek csaknem a felét olyan bűncselekményért ítélték el, amelyet a nemzetközi jog szerint nem lenne szabad halálbüntetéssel sújtani.”

Ezen felül Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta egy katonai koalíció résztvevőjeként légicsapások ezreit hajtotta végre a huszi fegyveres csoportok által ellenőrzött jemeni területeken. Civilek százai vesztették életüket azokban a civil létesítményeket érő légitámadásokban, melyek között egyaránt voltak kórházak, iskolák, gyárak, energiatermelő létesítmények, hidak és közutak. Az Amnesty International szerint az ilyen támadások aránytalanul nagy számban fordultak elő, minden válogatás nélkül történtek, egyes esetekben pedig úgy tűnik, hogy egyenesen civilek és civil létesítmények voltak a támadások célpontjai.

A jemeni civil célpontokat sújtó, Szaúd-Arábia által vezetett koalíciós erők fegyvereit az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban gyártották és/vagy tervezték. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormányai logisztikai támogatást és hírszerzési információkat is biztosítanak a koalíció számára.

„Szaúd-Arábia szövetségeseinek, így az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak arra kellene használniuk a királysággal való közeli kapcsolatukat, hogy nyomást gyakoroljanak a szaúdi kormányzatra az emberi jogok terén nyújtott tevékenységük javítása és a nemzetközi jog betartása érdekében a jemeni hadjárat során. Ezeknek a szövetséges kormányoknak a hallgatása védhetetlen, hiszen közben halálos fegyverekkel látják el Szaúd-Arábiát” – jelentette ki James Lynch.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez