Egymilliárd dolláros kínai kölcsön Belarusznak

A kedvező kamatozású kölcsönről Hszi Csinping elnök állapodott meg Minszkben. Kína nagymennyiségű kálisót vesz Belarusztól, amely olcsó árával lenyomta az orosz és az afrikai konkurenciát.

Kína első számú vezetője Kazahsztán és Oroszország után tárgyait Belaruszban, ahol ugyancsak ritka a pénzes látogató. A világtól elzárt országot Oroszország támogatja, de jelenleg Moszkvának magának is komoly pénzügyi gondjai vannak az alacsony olajárak és a nyugati szankciók miatt. Ezért Lukasenko elnöknek igen kapóra jött Hszi Csinping elnök látogatása. A kínai államfő kiemelte Minszkben, hogy Belarusz milyen fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai fegyverszünet aláírásában.

A fő hangsúly nem a diplomáciai hanem a gazdasági kapcsolatokon volt: két belorusz bank kap összesen egymilliárd dolláros kínai kölcsön- kedvező kamatok mellett. Ez életmentő Belarusznak, mely csak nehézkesen jut dollárhoz vagy más konvertibilis fizetőeszközhöz. A két fél ezenkívül jóváhagyott egy korábban megkötött üzletet, mely szerint Belarusz 1,3 milliárd dollár értékben szállít kálisót Kínának. Ez fontos műtrágya alapanyag. Korábban Oroszország és néhány afrikai állam is küzdött a hatalmas és fizetőképes kínai piacért, de Belarusz lenyomta őket, mert olcsóbb árat kínált. A megállapodás szerint 5 év alatt 4 millió tonna kálisót szállítanak Kínába.

Hszi Csinping elnök ezzel az utazással tovább erősítette Kína vezető szerepét Oroszország és szövetségesei gazdasági életében. Peking az első Oroszország gazdasági partnerei között, de az orosz piac távolról sem ennyire fontos Kínának. Oroszország mindössze tizedik a partnerek listáján, még a három milliós Mongólia is megelőzi őket. Hszi Csinping elnök Moszkvában a Győzelem napi ünnepségeken vett részt, ahol ő volt a legfontosabb vendég miután a nyugati hatalmak vezetői nem vettek részt a moszkvai megemlékezésen, melyen a második világháború befejezésének hetvenedik évfordulóját ünnepelték.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez