Hello China! – köszönt a Twitteren az indiai kormányfő

Kínai útja előtt így köszöntötte a világ legnépesebb országának lakóit Narendra Modi indiai kormányfő a kínai Twitteren, a Weibon. Nyolcezren lájkolták a bemutatkozást Kínában. Modi igen aktív a Twitteren és a Facebookon. Választási győzelmét is Twitteren jelentette be.

Narendra Modi a harmadik a világ vezetői közül a népszerűségi listán a Twitteren: az első Barack Obama amerikai elnök, a második pedig Ferenc pápa. Modi találta ki a Digital India programot, melynek az a célja, hogy a több mint 1,2 milliárd lakos mind feljuthasson a világhálóra. India kormányfője úgy gondolja, hogy hazája ezen a téren előnyben van Kínával szemben, mert az indiai informatikai ipar világszínvonalú. A két nagyhatalom versenyében Kína sokkal jobban áll: a GDP-je csaknem négyszer akkora, mint Indiáé. Óriási India kereskedelmi deficitje is. Ezért Peking és Delhi megállapodott egymással, hogy Kína 20 milliárd dolláros csomaggal segíti a kereskedelmi mérleg egyensúlyának helyreállítását.

Nyilván erről is tárgyal majd Narendra Modi Pekingben. Hszi Csinping kínai államfő már járt Delhiben, a két vezető tehát ismeri egymást. A két állam viszonya korábban korántsem volt felhőtlen: 1962-ben még háborúztak is egymással a világ tetején. Ma is vitatott Kína és India tibeti határának egy része. Peking ma sem bocsátja meg Indiának, hogy a Tibetből menekülő dalai láma és kísérői Indiában kaptak menedéket. Ráadásul India és Pakisztán háborúinak idején Peking egyértelműen Pakisztánt támogatta. De ez már a múlt, ma mindkét állam vezetői pragmatikusan a gyors gazdasági növekedést és a kereskedelmi együttműködés fokozását keresik.

Narendra Modi három napot tölt majd Kínában, melynek vezetői azt gyanítják: az Egyesült Államok szövetségi rendszert hoz létre velük szemben, és ebben kulcsszerepet szán Indiának. A 21. század Ázsia évszázada lesz – mondta a minap Obama elnök. Ebben minden bizonnyal egyetért vele Kína és India első embere is.

Fotó: GettyImages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez