Szaúd-Arábia királya nem vesz részt az Öböl csúcson Washingtonban

Ezt a külügyminiszter jelentette be az Egyesült Államokban. Szerdán és csütörtökön tartják meg az Öböl csúcsot Washingtonban, ahol elsősorban Irán szerepével foglalkoznak majd.

Szalman király a hivatalos indoklás szerint azért nem vesz részt a csúcstalálkozón, mert a dátum számára nem megfelelő. Kedden kezdődik ugyanis elvben a tűzszünet Jemenben. Az ötnapos tűzszünetet Szaúd-Arábia javasolta. Szalman király szívügye Jemen. Március végén személyesen adott utasítást a légierőnek, hogy bombázza a siita milíciák állásait Jemenben. A király döntő szerepet játszott abban, hogy Szaúd-Arábia vezetésével koalició jött létre, amely szembeszáll a huszi milíciákkal Jemenben. A siita milíciákat Irán támogatja, és ezt komoly fenyegetésnek tekintik Rijádban. Az ENSZ statisztikája szerint több mint 1400 ember halt meg Jemenben azóta, hogy megkezdődtek a szaúdi légicsapások március végén. Többszázezer ember menekült el a lakóhelyéről. Szalman király tanácsadója, Kaled el Fajszal a hétvégén Mekkában fejtette ki az uralkodó véleményét, mely szerint a jemeni helyzet rendezése kulcsfontosságú Szaúd-Arábia biztonsága szempontjából. Az uralkodó létrehozott egy Szalman király segélyközpontot Szaúd-Arábiában. Jelenleg ennek a legfontosabb feladata a jemeni menekültek támogatása lesz.

John Kerry amerikai külügyminiszter a múlt héten Párizsban találkozott az Öböl csúcs résztvevő államainak külügyminisztereivel. Bahrein, Omán, Kuvait, Katar, az Egyesült Emirátusok és Szaúd-Arábia elsősorban arra volt kíváncsi: mi is van az iráni atomegyezményben? Irán szerepe nyugtalanítja az arab országokat hiszen a siita kisebbség mindenütt Iránra tekint mint fő támogatójára. Obama elnök személyesen tájékoztatja majd a csúcs résztvevőit Washingtonban. Szaúd-Arábiát az első és a második trónörökös képviseli. Mohammed bin Nayef egyben belügyminiszter is, és a terrorizmus ellenes harc vezetője. A második trónörökös nem más mint az uralkodó fia, Mohammed bin Szalman, aki a hadügyi tárca élén áll. Csodákat a csúcstól senki sem vár, de az USA szövetségesei az Öböl környékén legalább megtudhatják milyen prioritásai vannak jelenleg az Egyesült Államoknak ebben a forrongó térségben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez