Egyiptom elfeledett moziplakátjai- “Eljön a te napod, óh, te tisztességtelen!”

A harmincas évektől a kilencvenesekig gyűjti össze a Közel-Kelet első számú filmiparának, az egyiptominak múlt századi moziplakátjait egy most megjelent könyv.

Kézzel rajzolt és festett poszterekről van szó. Csak semmi vizuális trükk. Az első kötet 190 plakáttal már ősszel kijött, a most megjelent második összesen 200 alkotást tartalmaz. A képek nincsenek időrendben, viszont vannak mellettük olyan cikkek, amelyek segítenek jobban megérteni őket és a kort. Például olyanok, mint “Poszter és cenzúra”, vagy “A görög időszak hatása az egyiptomi plakátművészetre”.

plakát1

A posztereknek persze történetük van, és a szerkesztő, Sameh Fahty nem is hallgatja ezeket el. Megtudhatjuk például, hogy a híres művész, Gassour egyik plakátján, amit az 1951-es Salah Abouseif filmhez, az Eljön a te napod, óh, te tisztességtelen-hez (Lak Yawm Ya Zalem) készített, igényes kalligráfiával szerepel a cím, és a tisztességtelen szó egy akasztófa kötelében végződik. Hogy egyértelművé tegye, mi szerinte a sorsuk a tisztességteleneknek.

plakátokok

 

Az új kötetetben szerepelnek a Kairóban született görög művész, Stamatis Vassiliou plakátjai is: ő a negyvenes évek végén külön jelképrendszert dolgozott ki.

Fotó: az egykori Miami mozi Kairóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez