A politika meghúzza a vészféket a szuperexpresszen

A nemzetközi helyzet fokozódik, már a vonat sem jár Tallinn és Szentpétervár között. A moszkvai pályaudvarokról is egyre kevesebben indulnak külföldre.

Az ukrán válság bő egy éve alatt többször is aggodalmuknak adtak hangot a balti országok az agresszív orosz külpolitika miatt. Sokan attól félnek, hogy Moszkva az orosz kisebbség védelmére hivatkozva ebben a térségben is megpróbálja erőszakkal érvényesíteni akaratát. A nagyjából 1.37 milliós Észtország lakosságának negyede orosz anyanyelvű.

Szentpétervár és Tallinn alig 370 km-re fekszik egymástól. Az oroszok (Moszkvából is) és az észtek szívesen jártak egymáshoz – eddig. Észt statisztikai adatok szerint idén márciusban 43 százalékkal csökkent az orosz látogatók száma az országban tavalyhoz képest. Moszkvából pedig feleannyian utaztak külföldre vonattal az idei első negyedévben, mint a tavalyiban.

Szentpétervárra tegnap, Moszkvába hétfőn érkezik az utolsó vonat Tallinnból. A társadalmi és politikai viszonyok miatt leállt a vasúti személyforgalom az észt és a két orosz város között – jelentette a gorail.ee jegyértékesítő honlap.

Áthidaló megoldásként jelenleg egy Tallinn-Szentpétervár-Moszkva járatról tárgyalnak az észt és az orosz vasutak. Ha sikerül megegyezniük, a jegyárak csökkennek, de az utazás időtartama nőni fog. Szentpéterváron 1,5 órát vesztegelne a vonat.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez