Autózzon Londonból Alaszkába Szibérián keresztül!

Oroszország 6800 mérföldes, csaknem 11 ezer kilométer hosszú autósztrádát készül építeni Szibérián keresztül. Ha ez elkészül, akkor Londonból autóval lehet majd eljutni Alaszkába. A grandiózus tervet mostanában mutatták be Putyin elnöknek.

Moszkva-Jekatyerinburg-Csukcsföld-Behring szoros-Alaszka. Ez a Szibérián átvezető autósztráda-projekt útvonala. Az orosz tudományos akadémia elnöke, Vlagyimir Fortov akadémikus mutatta be a tervet Putyin elnöknek. Az orosz államfő egyszer autózott már Szibériában, de a hosszú út során kiderült, hogy az utak pocsék állapotban vannak. A rendkívüli körülmények rendkívül nagy áldozatokat követelnek. Sztálin idejében foglyok építettek utakat, borzalmas körülmények között. Ma modern technikára van szükség, és ennek az ára horribilis lehet. Miből fedezné ezt Oroszország, mely komoly pénzügyi gondokkal küzd? Rejtély.

Az mindenesetre tény, hogy ha sikerül Londont összekötni Alaszkával, akkor a világ leghosszabb, 20 ezer kilométeres autósztrádája jönne létre.

Alaszka valamikor Oroszországhoz tartozott, míg az USA meg nem vásárolta. A mai feszült Moszkva-Washington viszonyban az Egyesült Államok aligha örülne a nagy szibériai sztráda építésének, hiszen azon autók mellett tankok is közlekedhetnének. Nyilvánvaló viszont, hogy a világ leghosszabb sztrádája, ha megépül egyáltalán, csak évtizedek múlva lehet kész. Addig pedig még többször is megváltozhatnak az USA és Oroszország kapcsolatai.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez