Embertelen munkakörülmények – megbüntetik a Zarát Braziliában

Súlyos büntetést szabott ki a brazil kormány a Zara világmárkát gyártó spanyol cégre a munkásokkal szembeni kötelezettségek megszegése és a gyáraiban tapasztalható rossz munkakörülmények miatt.

A 25 millió dolláros büntetést a cég brazil leányvállatának, az Inditexnek címezték. Az indoklásban az szerepelt,  hogy a cég 67 gyárában számos balesetet jegyeztek fel az elmúlt időszakban, és ezek a biztonsági előírások hanyag kezelése miatt történtek. Emellett 22 esetben érkezett bejelentés arról, hogy a Sao Paulóban működő cégnél túldolgoztatják a munkásokat, vagyis napi 16 órás munkaidő mellett nincs heti szabadnapjuk sem.

A világ legnagyobb ruházati termékeket gyártó cége és több világmárka – így a Pull & Bear és Massimo Dutti – tulajdonosa 2011-ben állapodott meg a brazil kormánnyal a megkérdőjelezhető munkaügyi praktikák befejezéséről. A legnagyobb termelő gyárában – az AHA-nál – 15 olyan dolgozót találtak, akiknek nem volt munkavállalási engedélyük, egyikük pedig 14 év alatti volt. Ekkor a spanyol cég ellenőrizte a társult gyártócégeket, és 31-et kénytelen volt bezárni.

A Zara helyi vezetői megegyeztek a botrányt követően a brazil kormánnyal abban, hogy a helyzeten gyökeresen változtatnak. A mostani büntetés arra utal, hogy nem sok minden változott.

A brazil kormány igyekszik az országban működő nagy nemzetközi vállalatokkal betartatni a munkavállalók alapvető emberi jogait, ami nem kis vitát eredményez, és gyakorta támadások érik külföldről a brazil kormányt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez