Kemény asszony az IMF-vezére, egy nyomornegyedben érvelt a megszorítások mellett

Christine Lagarde egy riói favellában magyarázta el, hogy miért van szükség az államháztartás rendbehozatalára.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valuta Alap főigazgató asszonya remek kommunikátor. Ezt már francia pénzügyminiszterként is bebizonyította. De tárgyalópartnerei többnyire kormányfők miniszterek, gazdasági vezetők. Most viszont egy olyan, mondhatni pedagógiai misszióra vállalkozott, amire a hozzá hasonló beosztásúak ritkán. Hivatalos brazíliai látogatása során, fél napra elment Rio de Janeiro egyik nyomornegyedébe. Oda, ahol az emberek csakis az állami juttatásokban reménykedhetnek. Itt magyarázta el, miért kell csökkenteni Brazíliában most az állami kiadásokat.

Először egy kávézó tulajdonosnőjével beszélgetett. Egy nagyon szerény vendéglátóhelyről van szó, amit Rosana sokáig feketén üzemeltetett. Aztán az állam pénzügyi segítségének köszönhetően legálissá tette a vállalkozást, ami azóta szerény, de biztos megélhetést biztosít neki és két gyermekének. Christine Lagarde ezután egy olyan negyedbe ment, ahol szinte mindenki az un. családi ösztöndíjnak köszönheti a megélhetést. Havi 90 dollárt kap minden olyan család, amely iskolába küldi gyerekeit és elviszi őket a védőoltások beadására is. Az IMF főnök asszonya elmondta nekik, ha nem sikerül csökkenteni a brazil államháztartási deficitet, nem lesz miből fizetni a családi ösztöndíjat. Ezért kell vállalni például a munkanélküli segély ideiglenes csökkentését, vagy a keményebb nyugdíjfeltételeket.

Brazíliában a baloldali kormányoknak köszönhetően az elmúlt tíz évben 40 millió embert sikerült kiemelni a mélyszegénységből. Hogy a jövőben is legyen pénz szociális juttatásokra, növekedési pályára kell állítani a jelenleg stagnáló gazdaságot, és ez ideiglenes áldozatokkal jár, érvelt Christine Lagarde. Nem biztos, hogy a favellák lakói minden érvét megértették. De az valószínű, hogy az emberi gesztust értékelték. Világunk sok nagyhatalmú vezetőjének lenne tanulnivalója ezen a téren Christine Lagarde-tól. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez