Mad Max – a dühös császárnő és a feminizmus trójai falova

Nem lehetsz jó kurva és jó anya egyszerre. A filmek ezt sugallják – állítja Charlize Teron, a Mad Max új részének főszereplője. De valójában a nők sokkal jobban el tudják viselni az emberi természetnek ezt a kettősségét, melyet a kínaiak a jing és a jang kapcsolatával jellemeznek.

Amikor elolvastam a forgatókönyvet, akkor láttam, hogy milyen fontos szerepem lesz az események irányításában – mondta Charlize Theron. A művésznő abból az alkalomból nyilatkozott a sajtónak, hogy a Mad Max sorozat Fury Road című filmjét bemutatták Cannes-ban. Imperator Furiosa, vagyis a dühös császárnő – ez Charlize Theron eposzi jelzője. Az egykori szexrabszolga azzal a problémával küzd, hogy nem képes utódot szülni. Márpedig a férfiak a vérvonal megszállottjai a filmben. Charlize Theron szerint ez nemcsak a filmekben van így: Észak-Koreában kommunista dinasztia uralkodik. Ez csak azért lehetséges a színésznő szerint, mert az emberek hisznek abban, hogy a vezéri képességek átadhatóak.

Míg a férfiak megszállottjai a vérvonalnak, addig a nők komplex személyiségek. Régen a filmek nem tudtak kijönni a Madonna vagy kurva dilemmából – magyarázza Charlize Theron. Pedig a nők sokkal komplexebb személyiségek – épp úgy, mint a férfiak. Sok amerikai néző úgy érzi: az új Mad Max feminista film. Egy dühös néző ezt írta Charlize Theronról és a Mad Max legújabb részéről: ez nem más, mint a feminizmus trójai falova.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez