Két dudás a Csendes-óceánban

Ne hagyjuk, hogy a problémák miatt elromoljanak Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai – Ezt hangsúlyozta Hszi Csinping elnök amikor fogadta John Kerry amerikai külügyminisztert Pekingben.

Az amerikai diplomácia vezetője két napot töltött a kínai fővárosban. A téma elsősorban az volt, hogy a Dél-kínai tengeren viták alakultak ki Kína és szomszédai között. Az USA az ilyen vitákban általában Peking ellenfeleit támogatja. Japánnak, Dél-Koreának, a Fülöp-szigeteknek és Vietnamnak konkrét területi vitái vannak Kínával. Obama amerikai elnök legutóbb Japánban jelezte: az USA megvédi Japánt, ha kell Kínával szemben is. Pekingben attól tartanak, hogy az Egyesült Államok be akarja keríteni Kínát.

Ezért a kínai diplomácia igen aktív: Hszi Csinping elnök részt vett Moszkvában a Győzelem napi ünnepségeken. A kínai államfő a díszemelvényen Putyin elnök mellett üldögélt. Nemrég fogadták Pekingben Narendra Modi indiai miniszterelnököt. Eközben a kínaiak nem hanyagolják el Amerikát sem: júniusban stratégiai konferenciát tartanak az Egyesült Államokban a két nagyhatalom együttműködéséről. Szeptemberben pedig Washingtonba látogat Hszi Csinping elnök, hogy Obama elnökkel személyesen tisztázza: elég nagy-e a Csendes óceán Kína és az USA számára.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez