Amerikai-kínai kereskedelmi háború?

Az Egyesült Államok feljelentette Kínát a Világkereskedelmi szervezetnél (WTO), mert Washington szerint Peking hét ágazatban támogatja az exportot, és ezzel jogtalan verseny előnyhöz juttatja a kínai cégeket.

A kínai textilipar az amerikaiak első számú célpontja, de szerepelnek a tenger gyümölcsei is, melyek az USA szerint jogtalan előnyöket élveznek a világpiacon, mert a kínai állam apró, de fontos támogatásokkal helyzetbe hozza őket a vetélytársakkal szemben. Ezek a vádak nem jelentenek újdonságot, mert Amerikában azóta hangoztatják őket, hogy az olcsó kínai termékek betörtek a világpiacra. A nagy áruház láncok mint például a Wal-Mart készletük legkevesebb tíz százalékát Kínából szerzik be. Ha ezért bírálat éri őket, akkor mindig a fogyasztók értékeire hivatkoznak. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony inflációt jelentős részben az olcsó kínai behozatal teszi lehetővé. Más oldalról viszont az amerikai vállalatok arra hivatkoznak, hogy fokozatosan kiszorulnak a piacról, mert a kínaiak agresszívan nyomulnak előre, és a kínai állam ebben segíti őket.
Mindez nyilván felmerül Hszi Csinping kínai elnök washingtoni látogatásán, melyet most jelentettek be, de csak szeptemberben kerül rá sor. Ez lesz a kínai államfő első hivatalos útja Washingtonban. Obama elnök már járt Pekingben, és ott kiderült: az USA és Kína sok tekintetben másképp ítéli meg a globális gazdaság helyzetét, és főként a két nagyhatalom viszonyát. Kína azzal gyanúsítja Amerikát, hogy be akarja őt keríteni, szembeállítva a Mennyei Birodalmat a szomszédaival. Obama el is mondta Tokióban: az USA megvédi Japánt Kínától, ha kell. Ázsia évszázada lesz a huszonegyedik század hangsúlyozta Obama, aki tisztában van vele, hogy Amerika egyetlen igazi vetélytársa a világban Kína, melynek 1,4 milliárd lakosa van és a gazdasága kétszer olyan gyorsan fejlődik mint az Egyesült Államoké…

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez