Philadelphiai vonatbaleset: nem lövés okozta a tragédiát

Nem lövéstől sérült meg annak a vonatnak a szélvédője, amely a múlt héten siklott ki Philadelphiában. A vonatszerencsétlenségben 8-an meghaltak.

Nem lőfegyvertől származik a Philadelphiában múlt héten kisiklott személyvonat szélvédőjének sérülése – közölte hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy valamilyen másfajta tárgy csapódhatott az üvegnek.

A 243 személyt szállító szerelvény múlt keddi balesetében nyolcan életüket vesztették, és több mint 200 ember szorult kórházi ellátásra. A vonat egy kanyarban a megengedett 80 kilométeres sebesség kétszeresével haladt, mielőtt kisiklott.

A NTSB a mozdony feketedobozának előzetes vizsgálata alapján kizárta a mechanikai hiba lehetőségét. A térségben a baleset napján két másik vonatot is kővel dobtak meg. A teljes körű vizsgálat lefolytatása akár egy évig is eltarthat. A nyomozás elején az NTSB közölte, hogy nem zárja ki a műszaki hibát, az emberi hibát és a mozdonyvezető, a 32 éves Brandon Bostian szándékosságát sem.

A kisiklott vonat négy utasa – két spanyol és két amerikai állampolgár – hétfőn Philadelphiában, “súlyos és megnyomorító” sérülésekre hivatkozva szövetségi keresetet nyújtottak be az Amtrak vasúttársaság ellen. Az egyik spanyol utas karját amputálni kellett.

Egy szövetségi törvényi korlátozás értelmében az Amtrak az utasoknak összesen legfeljebb 200 millió dollár kártérítést fizet ki. A múlt héten a társaság egyik, a vonaton utazó alkalmazottja szintén beperelte az Amtraket, rámutatva, hogy a korlátozott keretből ő a vasúttársaság alkalmazottjaként nem részesülhet.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn a New Jersey-i Camdenbe tartva a philadelphiai repülőtéren rövid időre megszakította útját. Találkozott Michael Nutter polgármesterrel, és köszönetet mondott a vonatbaleset túlélőinek mentésében részt vevőknek. Az Északkeleti Folyosó az Egyesült Államok legforgalmasabb vasútvonala, amelyen Washingtontól Bostonig naponta 750 ezer utazást bonyolítanak le.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez