Akik befogadják a tengeren hányódó menekülteket – legalábbis átmenetileg

Indonéz halászok 426 rohingya menekültet segítettek partra egy olyan hajóról, melynek a motorja nem működött. A muzulmán menekültek Mianmarban szálltak hajóra, mert az anyaország semmibe veszi a kisebbségek jogait.

Indonézia és Malajzia a jövőben nem fordítja vissza a menekültek hajóit. Erről állapodtak meg egy hármas külügyminiszteri találkozón, melyet Malajziában tartottak. Indonézia, Malajzia és Thaiföld az elmúlt időszakban számos külföldi bírálatot kapott azért, mert hagyták a tengerbe veszni a menekülteket, akik elsősorban Mianmarból és Bangladesből érkeznek. Mind Indonézia, mind Malajzia külügyminisztere hangsúlyozta: ideiglenes intézkedésről van szó.

Mianmar külügyminisztere nem vett részt a tanácskozáson, bár a legtöbb menekült onnan érkezik. A buddhista többségű országban a muzulmán kisebbség jogait semmibe veszik. A rohingyak olyan muzulmánok, akik a brit birodalom idején kerültek Mianmarba, melyet akkor még Burmának hívtak. Polgárjogot sohasem kaptak. Hazájukban gyakran üldözik őket és nagy szegénységben élnek. Ezért egyre többen választják a menekülést.

Sokszor ócska hajókon, vagy bárkákon vágnak neki a tengernek. Az a 426 rohingya menekült, akit a halászok partra segítettek Indonéziában a szomjúságtól félholtak voltak, néhány kisgyerek már meg is halt. A menekülteket ennek ellenére senki sem akarja befogadni.

Kép: Rohingya menekültek indonéz vizeken, 2015.05.20. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez