The Wall Street Journal: drogkereskedelem gyanújával vizsgál a DEA magas rangú venezuelai tisztviselőket

A The Wall Street Journal (WSJ) digitális kiadásában május 18-án megjelent igen részletes cikk szerint a DEA és számos észak-amerikai ügyész vizsgálatot indított több magas rangú venezuelai kormány tisztviselő – köztük Diosdado Cabello, a törvényhozás elnöke – ellen. A DEA szerint komoly a gyanúja annak, hogy az ügyben vizsgált tisztviselők az elmúlt évek során a nemzetközi kokain-csempészet és a pénzmosás egy regionális központjává változtatták Venezuelát.
A cikk szerint a DEA egy speciális munkacsoportja több szövetségi ügyésszel együttműködve dolgozik a vád felállításán, amely főként letartóztatott kábítószer-kereskedők által szolgáltatott információkra épít. A lefülelt kokainkereskedők vallomásaiból kiderült, hogy a drogcsempészek több magas rangú venezuelai politikus és katona támogatását élvezték törvénytelen üzleteik során. A Wall Street Journal újságírói azt is bizonyítottnak vélik, hogy az ügyben érintett Diosdado Cabello, a venezuelai törvényhozás elnöke is, a bolivári kormány második embere.
„A bizonyítékok szerint ő a szervezet egyik, ha nem az első számú vezetője. Ő az első számú célpont.” – idézik az USA igazságügy minisztériumának névtelenséget kérő tisztviselőjét a WSJ újságírói.
A cikk író elmondásuk szerint emailben és telefonon is kapcsolatba léptek Diosdado Cabello munkatársaival, akik azonban nem kívánták kommentálni az ügy kapcsán szárnyra kapott híreket. A venezuelai kormány egyébként korábban már visszautasított hasonló vádakat, amelyeket az USA destabilizációs politikájának részeként értékeltek. Diosdado Cabello továbbá egy szerdai tévészereplésében bejelentette, hogy 22 újságíró útlevelének bevonását kérvényezte egy venezuelai bíróságtól, mivel a szóban forgó zsurnaliszták megalapozott bizonyítékok hiányában vádolták drogkereskedelemmel a törvényhozás elnökét.
A WSJ cikkéből az is kiderül, hogy az Obama adminisztráció közvetlenül nem vesz részt a venezuelai tisztviselők elleni nyomozati munkában, azonban a kipattant botrány így is a két ország közötti – amúgy sem éppen kiegyensúlyozott – kapcsolatok további elmérgesedését vonhatja maga után.
Az USA hatóságai azt is megszellőztették, hogy az ügyet lehetőség szerint teljes titoktartás övezi majd és a vádakat sem hozzák nyilvánosságra, egészen addig, amíg sor nem kerül konkrét letartóztatásokra. Abban egyet érteni látszanak a szakértők, hogy vajmi kevés esély mutatkozik arra, hogy a szóban forgó venezuelai kormánytagok valóban egy észak-amerikai bíróság elé kerüljenek.
A DEA és a szövetségi ügyészek vizsgálódásai – a WSJ újságírói szerint – arra mutatnak rá, hogy a Kolumbiában egyre nagyobb nyomás alatt álló kokainkereskedők a 2000-es évek elején a szomszédos Venezuelába tették át székhelyüket, ahol a kormány és a hadsereg tudta és ellenőrzése mellett folytatták tevékenységüket.
Annak ellenére, hogy Venezuelában a DEA információi szerint nem gyártanak kokaint, 2013-ban mintegy 131 tonna Kolumbiában készített drogot csempésztek az országon keresztül a külföldi, főként észak-amerikai és európai piacokra.
A Venezuelából 2005-ben kiutasított Mildred Camero szerint – akit egyébként Chávez drog-cárjaként is emlegetnek – a kábítószer-kereskedelemből származó hatalmas hasznok a venezuelai kormány legfelsőbb köreit is korrumpálták. Camero arra hívja fel a figyelmet, hogy több tucat tisztviselő, köztük kilenc venezuelai tábornok is együttműködik a nemzetközi drogcsempészekkel.
Az észak-amerikai hatóságok elmondták, hogy az ügyben indított vizsgálatok főként az elmúlt két évben hoztak eredményeket, azon egyszerű oknál fogva, hogy a venezuelai gazdaság mélyrepülésével párhuzamosan exponenciálisan emelkedett a valutáért informátorként beszervezhető személyek száma. Másfelől, az USA-ban rács mögé került számos kolumbiai drogbáró is hajlandónak mutatkozott egy-egy vádalku keretében információt szolgáltatni a venezuelai tisztviselőkről, cserébe büntetési tételük csökkentéséért.
A DEA nyomozói továbbá nem várt informátorhoz jutottak Leamsy Salazar személyében, aki januárban dezertált, és aki korábban Diosdado biztonsági főnökeként dolgozott. A Washingtonban kihallgatott Salazar elmondta, hogy tanúja volt egy esetnek, amikor Diosdado Cabello személyes jelenlétével tisztelte meg egy szállítmány kokain kihajózását a Paraguaná félszigetről.
Egy másik informátor, Rafael Idea – volt venezuelai pénzügyminiszter és Aragua állam egykori kormányzója – arról számolt be, hogy a jelenleg bebörtönzött Walid Makled drogbáró Tarek El Aissami belügyi tisztviselőt lepénzelve jutatta keresztül drogszállítmányait az országon.
El Aissami mellett a hatóságok nyomoznak Hugo Carvajal, a venezuelai katonai hírszerzés vezetője, a Nemzeti Gárda első embere, Nestor Reverol, José David Cabello, Diosdado Cabello testvére, valamint a venezuelai adóhatóság, Luis Motta Dominguez vezetője és további fél tucat magas rangú képviselője után. A fő célpontot, Diosdado Cabellót több szakértő is Nicolás Maduro fő riválisaként emlegeti, aki egy fajta párhuzamos hatalmi struktúrát épített ki a hadsereg prominens tagjainak közreműködésével.
Az észak-amerikai ügyészek a venezuelai pénzügyi szektor több prominens alakja után is nyomoznak, csak tavaly 56 esetben tagadták meg az országból származó bankárok és pénzügyi szakemberek beutazását az USA-ban, akik közül néhányan később már a DEA informátoraiként dolgoztak.
A WSJ cikkéből az is kiderül, hogy az államfő Nicolás Maduro nem szerepel a drogvádak ügyében vizsgált venezuelai politikusok listáján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez