Két és félszeresére nőhetnek a kínai beruházások Oroszországban

Egyedül a Moszkva-Kazany gyorsvasút megépítéséhez 6 milliárd dollárral járul hozzá Kína. Jelenleg Oroszország szerepe elenyésző a kínaiak külföldi befektetéseiben: a 140 milliárd dollárból mindössze 4 milliárd dollár jut Oroszországra.

Öt éven belül ez a 4 milliárd emelkedhet 10 milliárdra- nyilatkozta a Tassz hírügynökségnek a kínai befektetési szövetség főtitkárhelyettese. He Zhenwei (He Zsenvej) kiemelte, hogy a két állam politikai kapcsolatai igen jók, és ez ösztönzést adhat a gazdasági befektetéseknek. Különösen fontos az infrastruktúra fejlesztése, melyről Hszi Csinping elnök akkor állapodott meg Putyinnal, amikor Moszkvában részt vett a Győzelem napi ünnepségeken. Ennek legfontosabb része a Moszkva-Kazany gyorsvasút, amely a Nagy Selyemút zárószakasza lesz. A cél az, hogy Moszkvát és Pekinget gyorsvasút kösse össze egymással.

Tekintettel az óriási távolságokra és a szibériai körülményekre ez egy több évtizede program. A gondot az jelenti a két állam gazdasági kapcsolataiban, hogy a kínai üzletemberek nemigen látnak fantáziát az orosz piacban. Csak állami beruházások vannak. A kínai üzleti szféra nem nagyon bízik abban, hogy Oroszország a közeljövőben képes legyőzni a pénzügyi válságot, melyet az alacsony olajárak és a nyugati szankciók okoztak. Moszkvai remények szerint csak 2017-ben indulhat újra a gazdasági növekedés Oroszországban.

Jól mutatja a két óriás közötti egyenlőtlen kapcsolatot, hogy míg Oroszország számára Kína messze a legfontosabb gazdasági partner, addig Peking külkereskedelmi listáján Moszkva mindössze a tizedik, még Mongólia is megelőzi Oroszországot.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez