Kína a külföldi befektetések terén is lekörözte az USA-t

Kína és Hong Kong végzett az első két helyen a külföldről érkezett befektetések listáján tavaly. Az Egyesült Államok csak a harmadik lett. A negyedik és az ötödik helyen Szingapúr és Brazília végzett.

Kína már 2013-ban is a második helyen volt, de most egyértelműen megszerezte az aranyérmet. Tavaly 127,6 milliárd dollár, tavalyelőtt 123,9 milliárd dollár volt a Mennyei Birodalomba érkezett külföldi befektetések értéke. Az Egyesült Államok visszaesett e téren úgyhogy még Hong Kong is megelőzte: 2013-ban még 230,8 milliárd dollárral vezette a listát, tavaly már csak 86 milliárd dollárt ért el. A nagy differencia azzal is magyarázható, hogy a Verizon megvette a Vodafone-t 130 milliárd dollárért.

A fejlett világ nem szerepelt jól tavaly: 14%-os volt a visszaesés az előző évhez képest. A fejlődő világ viszont 4%-al több külföldi befektetéshez jutott mint az előző évben. A legnagyobb vesztes egyértelműen Oroszország: 70%-al csökkent a külföldi befektetések értéke egyetlen év alatt! Ez nyilvánvalóan összefügg a szankciókkal, melyek az ukrajnai válság miatt sújtják Oroszországot.

Kína nemcsak az első helye miatt érdemel figyelmet- hangsúlyozta az UNCTAD fejlesztési igazgatója. Elmondta: a világ második számú gazdasági nagyhatalma komoly lépést tett előre. A külföldi befektetések ugyanis elsősorban már a szolgáltató szektorban landoltak míg korábban egyértelműen az ipar volt a külföldi tőke célpontja. A másik fontos szempont, hogy a külföldi befektetők immár nem a munkaerő igényes ágazatokat keresik elsősorban Kínában hanem azokat, ahol modern technikát alkalmaznak! Ez összefügg azzal is, hogy a kínai bérszínvonal folyamatosan emelkedik és párhuzamosan a kínai cégek szakmai színvonala is egyre jobban közelíti a világszínvonalat- hangsúlyozta az UNCTAD fejlesztési igazgatója azokat a statisztikai adatokat kommentálva, melyek szerint Kína és Hong Kong megelőzte az USA-t a külföldről érkezett befektetések értékét tekintve.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez