Kína-Oroszország: 50 milliárd dolláros üzleti megállapodás

Ez Vlagyimir Putyin elnök mostani pekingi útjának fő eredménye. Putyin és Hszi Csinping kínai elnök néhány napja már találkozott egymással Üzbegisztánban egy regionális csúcsértekezleten. Most a gazdaságra koncentráltak: 58 szerződést írtak alá, melyek összértéke 50 milliárd dollár.

A legfontosabb szerződést a Rossznyeft olajóriás kötötte Kína legnagyobb vegyipari cégével, a ChinaChemmel. Eszerint a kínaiak 40%-os részesedést szereznek abban az óriási vegyipari komplexumban, melyet az oroszok a Távol-Keleten építenek fel. A két fél abban is megállapodott, hogy az oroszok évente 2,4 millió tonna kőolajat szállítanak a kínaiaknak.

Az oroszok és a kínaiak közösen fejlesztenek ki egy olyan 300 személyes repülőgépet, mely Moszkva és Peking reményei szerint a vetélytársa lehet az Airbusnak és a Boeingnek.

Bár a mostani orosz-kínai csúcstalálkozónak a gazdaság volt a fő témája, azért szóba kerültek diplomácia kérdések is. Annál is inkább, mert szeptemberben Pekingben lesz a G20-as csúcsértekezlet. Moszkvai értékelés szerint Washington oroszellenes diplomáciája közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Kínát. Amerika a Krím annektálása miatt indított diplomáciai offenzívát Oroszország ellen, melyhez az Európai Unió is csatlakozott. Ez felértékelte Oroszország kínai kapcsolatait. Kína már eddig is Moszkva elsőszámú kereskedelmi partnere volt, és ez a szerepe tovább erősödött. Ám Pekingből nézve Oroszország távolról sem ilyen jelentős: mind az USA, mind az EU vagy Japán fontosabb gazdasági partner. Még Dél-Korea vagy Mongólia is fontosabb kereskedelmi partnernek számít, mint Oroszország.

Fotó: Sputniknews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez