Gyakori szex sok partnerrel csökkenti a prosztatarák esélyét

A kutatók sem tudják, hogy miért, de azok a férfiak, akiknek sok szexpartnerük van és gyakran szeretkeznek, jóval ritkábban kapnak prosztata rákot, mint azok, akik visszafogottabb nemi életet élnek.

Ha valaki 21 szexuális aktust tud elkönyvelni egy hónapban, akkor a prosztata rák esélye 22%-al csökken. Ezt állapította meg a Harvard egyetem kutatócsoportja, mely 32 ezer férfit vizsgált 18 éven keresztül. 3839 férfi lett prosztatarákos a vizsgált időszakban. Főként olyanok, akiknek a nemi aktivitása kevésbé volt jelentős. Miért?- tették fel a kérdést a kutatók, és csak találgatásokig jutottak. Az egyik magyarázat szerint az ondó gyakoribb kilövelése eltávolít a szervezetből olyan anyagokat, melyek prosztatarákot okozhatnak. A másik elmélet szerint a gyakori szex serkenti az új sejtek kialakulását, és ez csökkenti a rákos folyamat megindulását.

Nemcsak a gyakori szex, de a sok szerető is hasznos a prosztatarák elkerülése szempontjából. Ezt már a montreali egyetem kutatói mutatták ki. Vizsgálatuk szerint hogyha valakinek 20-nál több szexuális partnere volt, akkor 28%-al kisebb az esélye annak, hogy prosztatarák alakuljon ki nála. A nőtlen férfiak esetében viszont ez az esély kétszer akkora, mint az átlag. Persze a kutatók is figyelmeztetnek rá, hogy ezek csak valószínűségek, és senki sem tudja: miért alakul ki prosztatarák?

Az biztos, hogy minél idősebb valaki, akkor annál nagyobb esélye van erre. Mitterand francia elnök esetében például 66 éves korában állapítottak meg prosztatarákot. A francia politikus egész életében nagy nőcsábász hírében állt. Elnöki periódusa idején is két felesége volt, mégis prosztatarák áldozata lett. Igaz, hogy csak azután, hogy 14 évig Franciaország köztársasági elnöke volt, miután az első évben diagnosztizálták súlyos betegségét.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez