Chilébe látogatott Kövér László házelnök

Új külügyi stratégiájában Magyarország kiemelt hangsúlyt helyez a latin-amerikai kapcsolatokra, és azokban stratégiai szerepet szán Chilének – jelentette ki a chilei fővárosban szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint a házelnök latin-amerikai látogatásának első állomásán, Santiagóban megbeszélést folytatott Edgardo Riveros Marín ügyvezető külügyminiszterrel, és tájékoztatást adott Magyarország új külügyi stratégiájáról, amelyben – mint mondta – a déli nyitás politikája révén kiemelt hangsúlyt helyez a latin-amerikai kapcsolatokra.

A kétoldalú kapcsolatok erősítését bizonyítja a 2009-ben pénzügyi okokból bezárt santiagói magyar nagykövetség újranyitása és a santiagói magyar kereskedőház megnyitása, ami Kövér László szavai szerint érzékelhető fellendülést hozhat a gazdasági együttműködésben. A házelnök kiemelte az idén októberben Budapesten másodszor megrendezésre kerülő Magyar-latin-amerikai Fórum jelentőségét, amelyre meghívta tárgyalópartnerét is.

Edgardo Riveros megerősítette, hogy az októberi fórumon magas rangú kormányzati küldöttség fogja képviselni országát.

Kövér László a chilei fővárosban megkoszorúzta a Szent István parkban lévő 1956-os emlékművet és Mindszenty József bíboros emlékművét. A magyar nagykövetségen a helyi magyar közösség tagjaival találkozott. (MTI – Fotó: AFP)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez