Lengyelországban már elég, ha egy kicsit arabnak nézel ki, hogy megverjenek

Arabnak nézték, összeverték és tévedtek. Nem csak azért, mert Lengyelországban is bűncselekmény ad-hoc utasokat verni a vonaton, pláne, ha faji indíttatású támadásról van szó, hanem azért is, mert a bőrfejűek jelen esetben áldozatot arabnak nézték, márpedig Christiano Ramos valójában chilei.

 

Latin-amerikai vagy arab, ez minden bizonnyal édes mindegy volt a chilei zongoratanárt összeverő újfasiszták számára, az incidens azonban kétség kívül intő jel Közép-Európa számára. A XX. századi fajgyűlölet legszomorúbb fejezeteit a saját bőrén is megtapasztaló Lengyelországban ugyanis, az iszlamofóbia vadonatúj kaftánjába bújva ismét új erőre kapott a régi xenofóbia.

Christiano Ramos-t, az évek óta Lengyelországban élő chilei zongoratanárt egy vonaton verték meg a bőrfejűek, amely támadásban fejsérüléseket szenvedett és elvesztette egy fogát is. Ennek ellenére a fiatal művész – a lengyel hatóságok teljes támogatását élvezve – felépülését követően a tolerancia és a békés együttélés jegyében zongoraestet rögtönzött.

Az esetre reagálva, a lengyel emberi jogi ombudsman, Adam Bodnar elmondta, személyes céljának tekinti, hogy a Ramos-hoz hasonló külföldieket meggyőze arról, hogy az incidens nem tükrözi a lengyel társadalom többségének nézeteit.

“Ramos-nak és a hozzá hasonló külföldieknek igenis sok barátja van Lengyelországban, és elfogadhatatlannak tartanám, ha személyüket ért támadások miatt elhagyni kényszerülnének országunkat.” – fejtette ki az ombudsman. Bodnar arra is kitért, hogy sajnálatos módon a médiában napvilágot látó rasszista gyűlöletbeszédek az utóbbi időben számos erőszakos bűncselekményhez vezettek.

“Gyakorlatilag kéthetente találkozunk olyan esetekkel, hogy valakit azért vernek meg az utcán, mert arabnak tűnik.”

– mondta Bodnar. Az incidenssel egy időben zárult le az a per, amelyben egy tavalyi – egy szíriai keresztény ellen – Poznańban elkövetett támadás elkövetőit ítélték két éves, valamint három hónapos szabadságvesztésre.

Hazánkhoz hasonlóan, a múlt évben Lengyelországba is tömegesen érkeztek a közel-keleti menekültek, és bár néhány tucat szíriai keresztény sikerrel folyamodott menekültstátuszért az országban, addig jó részük Nyugat-Európa jobban prosperáló régiói felé folytatták útjukat. A lengyel hatóságok szerint tavaly 7000 letelepedési kérelmet rögzítettek, e szám pedig idén minden bizonnyal a töredékére zsugorodik majd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez