Házat adnak Japánban, ha vállalod a vidéki életet

Sokat lehet arról hallani, hogy a japán lakosság csökkenőben van, elöregszik, és kevés gyermek születik. Rengeteg prefektúra maradt fiatalok nélkül. Így ki kell találniuk valamit, hogy ott tartsák őket. Ki is találtak valamit.

Nemrégiben írtunk egy szigetcsoportról, amely nem csak olcsó szállást, de rengeteg pénzt is felajánl annak, aki oda megy élni, gazdálkodni, gyereket szülni. A folyamat úgy tűnik, megállíthatatlan, ugyanis más prefektúrák is elkezdik a propagandát, hogy vidékre csábítsák az embereket, fiatalokat, családokat. Ingyen lakást, lehetőséget, sok segítséget ajánlanak fel nekik, persze bizonyos feltételekkel. Mindezt  azért, hogy pótolják azt a fiatal generációt, amelynek tagjai a jobb élet reményében a nagyvárosokba költöznek.

japanhaz2

Szóval nem ez az első alkalom, hogy házakat ajánlanak fel, de ez az első teljes prefektúrára kiterjedő program, ahol nem csak egy házról van szó. Az 5 szerencsés családnak Simane prefektúra kínál letelepedést. Nos, talán nem kell az egész hátralévő életüket ott tölteniük, de az biztos, hogy van egy minimum, amit elvárnak. Ez az idő 25 év. Ráadásul még havidíja is van a háznak, ami 30 ezer jen (kb. 60 ezer forint). Ez mondjuk nem  olyan nagy összeg, ha figyelembe vesszük, hogy egy teljesen új házról van szó. 25 év elteltével aztán a házat a lakó nevére írják, tehát nem megy kárba úgymond az a havi 30 ezer. Cuvano városban ezen kívül például a ház teljes javítását vállalják, ha valami gond van, sőt még munkát is segítenek találni a lakónak. Például, ha egy családapa úgy dönt, hogy otthagyja Tokiót és családjával vidékre költözik, Simane prefektúrába, akkor a befogadó falu, vagy város biztosít neki munkát, például az erdészetnél.

Simane prefektúra hirdetésére mindösszesen 17 család jelentkezett, közülük egyelőre 5-öt választanak ki. A tervek szerint azonban a jövőben 20 új ház épül majd, így 2018-ra bővíteni fogják a programot. A házak mindegyike egyébként 94 négyzetméteres, és hozzá tartozik egy viszonylag nagy telek is. Itt a gyerekek úgy élhetnek, úgy nőhetnek fel, ahogy a városiak nem tudnának. Ez is része a kampányszövegnek.

japanhaz1

Ami fontos a dologban, hogy most leginkább gyermekes családokat várnak, hiszen a hangsúly azon van, hogy növeljék a fiatalok számát a településeken. A felnőttek legfeljebb 40 évesek lehetnek.

(Fotó:Twitter)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez