12 mód, hogy hülyét csinálj magadból Thaiföldön

Minden kultúrának megvannak a maga szokásai, és bizony előfordul, hogy a kulturális különbségek néha igen kínos helyzetbe hozhatják a turistát, akárcsak a helyismeret hiánya. Bemutatjuk azt a 12 dolgot, amivel biztosan megalázzuk magunkat Thaiföldön.

1. Gond a fürdőszobában

A vécében általában nem tartanak papírt, így előfordulhat, hogy gond van, ha elfelejtünk magunkkal vinni ilyesmit a mellékhelyiségbe. Ezzel szemben minden toalett mellett találunk egy zuhanyrózsát, amivel tisztára moshatjuk magunkat. Ezzel ügyesen kell bánni, nehogy összevizezzük a ruhánkat. Ha netalántán mégis vittünk magunkkal papírt, akkor azzal meg tudunk törülközni. Persze így is előfordulhat, hogy igencsak feldúltan, furcsa arckifejezéssel, nedves ruhával lépünk ki a vécéből. Küzdelem az élet.

2. Kis meglepetés

A férfiaknak nagyon kell vigyázniuk a szép, fiatal hölgyekkel, akik a figyelmükért versengenek extravagáns sminkjeikkel. Aztán, mikor már úgy érzi a kuncsaft, hogy nyert ügye van, a zárt ajtók mögött meglepetés érheti. Persze nehéz előre megmondani, hogy ki ladyboy, vagyis transzvesztita, de néha nem árt előre meggyőződni róla.

Crime Reduction Campaign In Pattaya Clamps Down On Thai Ladyboys

3. Csak szépen beszéljünk a királyról!

„Hát, elég öreg, nem?” Ha valaki ilyen megjegyzéssel él az uralkodóval kapcsolatban, akkor megvető pillantások és kínos csend lehet a válasz. A királyt, vagy a királyi családot nem lehet negatív módon jellemezni, mert az tiszteletlen és sértő. Thaiföldön annyira tisztelik a királyt, hogy még egy gyerekmondás is kapcsolódik ehhez: „ha nem tudsz semmi szépet mondani a királyról, inkább ne mondj semmit.”

4. Vízi csata mindenhol

Különösen sok külföldi látogat Thaiföldre a Songkran idején, ami a hindu naptár szerinti tradicionális újévi ünnep,  április 13-tól 15-ig. Ilyenkor az a szokás, hogy mindenki vízi harcba kezd, vagyis a fesztivál alkalmával mindenki lelocsolja a másikat. Megy a nagy vízi háború. Ha valakit netalántán lelocsolnak, az jobban teszi, ha csak nevet rajta. Mást úgy sem tehet.

Water Festival Marks Start Of New Year In Thailand

5. Pókerarc

A segítő arckifejezés a thai kultúra része. Az emberek lenyelik a véleményüket, és ha elégedetlenek vagy mérgesek, akkor is boldog arcot fognak vágni. Ha felemeljük a hangunkat, vagy panaszkodni kezdünk, csak felhívjuk magunkra a figyelmet. Biztos, hogy mindenki a környéken azt fogja nézni, hogy melyik külföldi csinálja már megint a balhét? Szóval semmi értelme bosszankodni.

6. Megsérülhetünk, ha túl durván bulizunk

Ha valaki azt hiszi, hogy Thaiföldön úgy lehet bulizni, mint a Másnaposok 2-ben, akkor erősen téved. Valószínűbb, hogy az ember számos égési sérülést szenved egy parti után, mert lángoló köteleket próbált átugrani, vagy eltöri a csuklóját, miután olcsó, bérelt motorral próbált útra kelni, kissé ittasan. A thai emberek túl udvariasak, hogy megjegyzéseket tegyenek az ilyen sérülésekre, de pontosan tudják, hogy mit csináltunk előző este.

Thailand's Full Moon Party 25 years On

7. Angol nyelvtudás

Thaiföldön nagyon alacsony az angolul beszélők száma. Fel kell tehát készülni arra, hogy a nyelv helyett a testünket kell majd használnunk, hogy elmagyarázzunk, vagy megkérdezzünk valamit. Ugyanígy mutogathatunk az üzletekben, hogy mit is szeretnénk. Ha ilyenkor hangosabban próbáljuk mondani azt, amit úgysem értenek, az lesz a reakció, mint az 5. pontnál. A legjobb, ha az ember megtanul pár thai szót. Nem csak hasznos, de mindenhol örülni is fognak neki.

8. Nagyon fűszeres ételek.

Thaiföldet azok is szeretik meglátogatni, akik extra csípős ételre vágynak. A japán tévések például rengeteget forgatnak itt olyan műsorokat, amelyekben ismert személyiségek versenyeznek azon, hogy ki bír egyre csípőseb dolgokat megenni. Ha nem vigyázunk, egy egyszerű levesrendelésnek is prüszkölés, könnyek, takony és izzadság lehet a vége. A pincérek nagyon jól fognak szórakozni, hogy mennyire nem bírjuk az erőset, különösen ha elkezdünk fújtatni, mint egy kutya, és megiszunk minden italt, amit érünk, hogy enyhítsük a csípős érzést.
Alternative View - Glastonbury Festival

9. Ruhavásárlás

Thaiföld rendkívül híres bevásárlóközpontjairól és a szabadtéri piacokról, amik tele vannak olcsó árukkal. A ruhákat  ellenben deréktájban bizony igencsak a karcsú thai lányokra tervezték. Ez minden vevő rémálma, amikor valahol szűk a ruha. Ilyenkor persze az ember megpróbálja belepasszírozni magát, aminek eredménye csupán annyi lesz, hogy a boltosok szépen kinevetnek majd.

THA: Political Turmoil Continues In Thailand10. Aerobik a parkban.

Thaiföld fővárosában, Bangkokban divat a nyilvános aerobikedzés a parkokban. Ha mi is csatlakozunk egy ilyen csoporthoz, és mindent beleadva a hőségben, a jó párás levegőben elkezdünk vödröket teleizzadni, annak az lesz a vége, hogy szépen elkerülnek minket. A parkban sétálók biztosan megállnak megnézni, hogy mit csinálunk. A thai emberek számára ez valamiért kellemetlen, és ezt látva nekünk is az lehet.

11. Az esernyőt ne felejtsük el az esős évszakban

Thaiföldön figyelmeztetés nélkül jöhet egy eső. Ha ebben a trópusi esőben bőrig ázunk, a taxis biztosan nem fogja engedni, hogy beüljünk a száraz autóba. Ilyenkor nincs más megoldás, mint egy bolt ponyvája alatt várni, hogy megtörténjen a csoda. Szóval senkinek nem ajánlott esernyő nélkül útnak indulnia az esős évszakban.

THA: Thai's Prepare To Go To the Polls As Candidates Campaign On the Last Day

12. Fel a fejjel

Van egy szuper gyors módja is annak, hogy ciki helyzetbe kerüljünk Thaiföldön. Ez az, amikor figyelmetlenségünkben megbotlunk a közismerten hepehupás járdán. A legjobb, ha ember a lába elé néz, és kikerüli a kiálló részeket vagy a kátyúkat. Nem árt óvatosnak lenni. Persze, ha mégis elesünk, a helyiek előszeretettel kinevetnek majd.

(Fotó:GettyImages)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez