Furcsa fények a japán égen

Honsu fősziget nyugati csúcsánál található Simonoszeki városa, amely híres mérgező gömbhalairól, illetve halászairól, akik a partoknál szerzik be a tenger gyümölcseit. Nemrégiben különös fények jelentek meg ott az éjszakai égbolton.

A hajók közlekedésében nagy szerepet játszik a világítótorony, minden tengerpart elengedhetetlen kelléke. Azonban a közelmúltban nem csak a világítótorony fénye volt látható az éjszakában. Különös fények ragyogtak fel a sötétben Simonoszeki városánál az égbolton.

Az ilyen helyzetekben rögtön hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy földönkívüliek tűntek fel. Persze a helyiek erősen kétlik, hogy kicsiny vidéki városuk lenne a földönkívüliek célpontja Tokió helyett, így rövid vizsgálat után kiderült az igazság. Az, hogy a fények forrását nem az űrben, hanem sokkal inkább a tengeren kell keresni.

Simonoszeki városa több ritka halról ismert, melyek közül néhányat konzerv formájában is forgalmaznak. Számos  halfajta éjszaka is aktív, ezért ilyenkor kívánják befogni őket. A halászok pontosan tudják, hogy a halakat vonzza a fény, így csónakokról világítanak. Ez az úgynevezett isaribi, ami halvonzó fényt jelent.

lp-2

Néha az éjszakai hőmérséklet annyira lecsökken, hogy jégkristályok keletkeznek a levegőben. Amikor bizonyos feltételek adottak, a kristályok elég nagyok lesznek, de nem hullanak le, így a hajókról érkező fény megcsillan rajtuk. Ez elég jól látható a partról az égbolton. Valójában tehát egy nagyon ritka természeti jelenségről van szó, ami szép látványt eredményez.

Egy fotós gyönyörű képeket készített már a jelenségről blogjában. A világítótoronyban a személyzet azt mondta neki, hogy tökéletesen időzített, mert az ilyesmi igen ritka, évente csak egyszer következik be.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez