Így kezelik a sínimádó szarvasokat Japánban

Nemrégiben a Nippon Steel & Sumikin Metal Products bemutatta új típusú szarvas-csaliját, amely kizárólag a szarvasokra van hatással. A neve Jukuru.

A fent látható csali nagyon fontos ásványokat tartalmaz, különösen vasat, és segít egy régi probléma megoldásában. A japán vasúttársaságoknak hosszú-hosszú ideje gyűlik meg a bajuk a szarvasokkal, “akik” gyakran kijárnak a vonatsínekre. A becslések szerint évente mintegy 5 ezer szarvast ütnek el vonatok az országban. Miközben a balesetek nagy késésekhez és károkhoz vezetnek, még nagyobb a késés és az idegeskedés akkor, ha nem üti el az állatokat a vonat.

“Szarvasok a sínen, a vonat nem mozdul.”

szarvas1

“Pillanatokkal a diplomaosztóm előtt egy szarvas kóborolt a sínekre. Naná, hogy elkések.”

szarvas2

Sok erőfeszítést tettek azért, hogy csökkentsék a szarvasok számát a síneken, például oroszlánvizelet permeteztek a vonalak mentén. Ezt azonban egyrészt rendszeresen lemosta az eső, másrészt a japán szarvasoknak nem sok fogalmuk van arról, mi is az az oroszlán, így nem is igazán zavarta őket.

Egészen a közelmúltig komoly kérdés volt, hogy a szarvasok miért szeretnek a sínekre menni? Nincs növényzet a sínek mentén, hogy táplálkozni tudjanak. Kell hogy legyen tehát valami, ami a sínekre vonzza őket. A szarvasok tanulmányozása kimutatta, hogy a látogatások magas száma összefüggésben van az állatok kiegyensúlyozott étrendjével. A síneken jutnak ugyanis megfelelő mennyiségű vashoz. A vonatkerekek súrlódásának következtében elérhető vas gyakorlatilag egy svédasztal az erdei állatok számára, hogy megszerezzék a szükséges napi mennyiséget.

034

Mint tudjuk, a szarvashús nagyon gazdag vasban, így a teória érthető. Japánban számtalanszor látható olyan szarvas, aki vasláncot és egyéb fémtárgyakat csámcsog.

szarvas3

Miután ismertté vált, hogy a szarvasok miért is szeretnek annyira a vasúti pályán legelészni, már könnyű volt megoldást találni. A Jukuru egy nyalósó-kocka, melynek magas a vastartalma. Az erdőbe helyezik, ahol könnyen elérhető az állatok számára. Ez nem csak a vonatközlekedést segíti, de ökológiai hatása is van, hiszen az állatok élettere áthelyezhető, és könnyebb így a vadászoknak is szinten tartaniuk a populációt.

0113

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez