Szépen lassan kiirtják az elefántokat Mozambikban

Az eltelt öt évben csaknem a felére csökkent az elefántok száma Mozambikban, köszönhetően az orvvadászoknak, akik ipari mértékben irtják a rendkívül veszélyeztetett állatfajt – közölte a World Conservation Society (WCS).

A nemzetközi vadvédelmi szervezet legfrissebb felméréséből kiderült, hogy az eltelt öt évben 48% csökkent az elefántok száma Mozambikban. Ez számokban azt jelenti, hogy 20 ezerből, már csak 10 ezer 300 ormányos maradt országban, ami drámai csökkenést jelent és komoly aggodalmakra ad okot. Szakértők szerint, ha a tendencia tovább folytatódik, akkor 20 éven belül egyetlen egy élő elefánt sem fog maradni az afrikai kontinensen. Az orrvadászok az legnagyobb mészárlásukat még május 14-én hajtották végre. Akkor több mint 200 állatott lőttek ki és legalább 1,3 tonna elefántcsontot sikerült begyűjteniük.

Mozambik legnagyobb elefántpopulációja az ország északi régiójában található, ahol a számlálás során kiderült, hogy a korábbi 15 ezer 400 egyedből, már csak 6100 maradt. Döntő többségüket orvvadászok irtották ki, akik elsősorban a tanzániai határ közelében található Niassa rezervátumban portyáznak. Komoly problémát jelent azonban a mérhetetlenül nagy korrupció is. Az orvvadászok többsége ugyanis külföldi, akik illegálisan lépik át a határokat. Lefizetik a rendőröket, vámosokat és vadőröket, hogy nyugalomban vadászhassanak, és zsákmányukat észrevétlenül kicsempésszék az országból. A mozambiki kormány egy éve kezdett határozottabban fellépni az orvvadászok ellen és egy új törvényt is elfogadta a “biodiverzitás védelmére”, amely bűncselekménynek nyilvánítja a védett állatok kilövését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez