Elefántok védelméről tárgyaltak Botswanában

A botswanai Kasanéban tartott csúcstalálkozón 20 ország képviselője vett részt, köztük európaiak, afrikaiak és távol-keletiek, hogy megvitassák, miként lehetne megfékezni az illegális elefántcsont-kereskedelmet. Ha nem sikerül megoldást találni az ormányosok védelmére, akkor néhány évtizeden belül végleg kihalhatnak az elefántok – figyelmeztettek a szakértők.

Elias Magosi, a botswanai környezetvédelmi minisztérium munkatársa szerint csakis a legmagasabb szintű politikai elkötelezettséggel lehet hatékonyan fellépni az elefántok védelmében. Magosi elmondta, hogy főként nemzetközi bűnszervezetek és terrorista szervezetek állnak az elefántvadászatok hátterében, és elsősorban az ázsiai piacra dolgoznak, ahol hatalmas a kereslet az elefántcsont iránt.

Egyes hírek szerint 1 kiló elefántcsontot körülbelül 100 dollárért adnak el az orvvadászok a feketepiacon, majd a kereskedők a távol-keleti országokban több mint 2100 dollárért értékesítik azt. Afrikában Kenya és Tanzánia számít az illegális elefántcsont-kereskedelem első számú tranzitországának. A távol-keleten pedig Malajzia, Vietnam és a Fülöp-szigetek töltik be ezt a szerepet. Az elefántcsont végleges piaca pedig Kína, Hongkong és Thaiföld, ahol főként szerencsét hozó szobrokat, talizmánokat és egyéb tárgyakat készítenek belőle. Kínában sokan úgy tartják, hogy az elefántcsontból készült szobrocska szerencsét és gazdagságot hoz a házhoz.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) legfrissebb adatai szerint riasztó mértékben csökkent az elefántállomány a kontinensen az orvvadászok és az illegális elefántcsont-kereskedelem miatt. 2006-ban 550 ezer elefántot tartottak számon Afrikában. 2013-ra azonban 470 ezerre csökkent a számuk. Kelet-Afrikában a legsúlyosabb a helyzet, ahol a legtöbb elefántot lövik ki illegálisan. Az IUCN adatai szerint a kontinens keleti felén 150 ezer egyedből már csak 100 ezer él a vadonban. A természetvédelmi szervezet jelezte, hogy ha az érintett országok és hatóságok nem tesznek konkrét lépéseket az elefántok védelmében, akkor néhány évtizeden belül végleg kihalhatnak az ormányosok a kontinensen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez